03 december, 2007

Integrationsminister Sabuni: Svenskarnas skuld ska in i skolböckerna

Integrations- och jämställdshetminister Nyamko Sabuni talade vid internationella dagen för slaveriets avskaffande igår söndag. Inte helt oväntat lyckades hon skuldbelägga oss för detta.

- Svenskarna är dåliga på sin historia. Våra skolböcker behöver uppdateras, så att även Sveriges del i slavhandeln lyfts fram, föreslog minister Sabuni under sitt tal.

I andra politiska sammanhang brukar det heta att man inte ska leta fel, utan istället fokusera på det positiva. Detta gäller absolut inte ämnet svenskar. En aldrig så liten skuld, eller till och med obefintlig sådan, kan med oikofobisk fördel blåsas upp till enorma proportioner. Till exempel att hamna i varenda barns historieböcker i generationer framöver.

Det vore intressant om Sabuni kunde visa exakt hur hemmansägare Anders Johansson och hans fru Jenny Nilsdotter i sina hemman på 1800-talet är delskyldiga till slaveriet i Afrika.

Visst är det underligt att dagens svenskar inte ska få vara stolta över sina förfäder, men samtidigt ska känna skuld för vad möjligtvis en mycket liten del av dem eventuellt har gjort?

Länk: Dagens Nyheter - Sabuni talade om svensk slavskuld

11 kommentarer:

Ida Wester sa...

Jag kan respektera dina åsikter, givetvis. Fast jag tycker det vore mer rakryggat att sparka uppåt. Skillnaden mellan det du och jag tror på., Jag tror att överklassen sitter på pengarna och de kan lösa problemen, medans du ger invarndrarna skulden. Jag föredrar att sparka uppåt.
Det är iaf ändrat nu!

Johan Björnsson sa...

Åh denna lilla Sabuni. Intressant ifall hon även vill i skolböckerna se judarnas inblandning och roll i slavhandeln? Eller varför inte arabernas/muslimernas roll? (Där det dessutom handlade om en betydande stor del vita europeér som blev slavar. Arabiska slavhandlare kom t o m så långt upp som till Island, och rövade bort människor därifrån som såldes som slavar)

http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade

"Some historians estimate that between 11 and 18 million black African slaves crossed the Red Sea, Indian Ocean, and Sahara Desert from 650 CE to 1900 CE."


"during the 8th and 9th centuries—most of the slaves were Slavic Eastern European"


"Viking, Arab, Greek and Jewish merchants (known as Radhanites) were all involved in the slave trade during the Early Middle Ages."


"According to Robert Davis between 1 million and 1.25 million Europeans were captured by Barbary pirates, who were vassals of the Ottoman Empire, and sold as slaves between the 16th and 19th centuries. This considerably exceeds the figure of 645,000 Africans who were brought to what is now the United States. These slaves were captured mainly from seaside villages from Italy, Spain, Portugal and also from more distant places like France or England, the Netherlands, Ireland and even Iceland and North America."

SUG PÅ DEN, NI FÖRBANNADE POLITISKA KORREKTA ETNOMASCHOSISTISKA SJÄLVHATARE!!!!


"The Ottoman wars in Europe and Tatar raids brought large numbers of Christian slaves into the Islamic world too"


Det finns en del böcker i ämnet, samt så har jag för mig att Oskorei har skrivit lite om det. Jag skickade även en länk till Oskorei med en mycket intressant bok i ämnet.

Weine, detta är verkligen något du borde skriva offentligt brev till Sabuni om, och avkräva en förklaring. För att få mer tyngd i brevet så borde du ange källor (wikipedia är väl ingen höjdare att namnge. Om du inte hittar mer själv på nätet, tveka inte att kontakta mig, eller varför inte Oskorei. Jag kan ju inte stå för hans ev vilja till att hjälpa till med källor, men jag har svårt att tänka mig att han säger nej)


Mvh

Johan Björnssonjohanbjornsson.blogspot.com

johanbjornsson.motpol.nu

Johan Björnsson sa...

Det intressanta är att kolonin Sverige hade, Barthélemy, var inte större än Lidingö, och dessutom väldigt kuperad och "obebolig", samt hade inget färskvatten heller. Nu vet jag inte hur många slavar Sverige hade på ön under de 94 år vi hade kolonin? Men jag tror det rör sig om ett skrattretande antal.

Kollar man i Wikipedias artikel så står det

http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_svenska_slavhandeln

"Man har inte kunnat utreda exakt hur många slavar som togs till den Nya Världen på svenska skepp. De flesta dokument som skulle kunnat sprida ljus över det har försvunnit. Uppskattningar säger att det inte var fler än några tusen individer." = en droppe i havet (min anmärkning)

Weine Berg sa...

Ida Wester: Om du hade läst ordentligt på min blogg hade du sett att jag alltid sparkar uppåt och att de enda invandrarna jag sparkar på är de kriminella. Hursomhelst vill jag att du ger mig exempel på hur jag sparkar på invandrare.

Tack för att du ändrade...

Anonym sa...

Ska det inte in i historiaböckerna hur den negroide Mugabe har slaktat 4000 vita bönder i Zimbabwe
?

Chris sa...

Det är Sabuni och hennes gelikar som koloniserat Sverige. Lämna oss i fred.

Mongo sa...

mugabe kastar ut de vita. dags för Sabuni et al att flytta hem till Afrika, vi vill inte ha sådana typer här !.

Fröken Sverige sa...

Nej, Sabuni är en stor besvikelse! Inget av det hon sade sig vill kämpa för: slöjbförbud, förbud mot könsstympning osv...har hon ens nämnt sen hon blev minister.

Nu jobbar hon sida vid sida med sin bror och försöker få upprättelse för slaveriet....allt betalas givetvis me d skattemedel. Och med pengar hennes bror lyckas prångla ut ur Allmänna arvfonden. Afrosvenskarna är flitiga bidragssökare där.

/FS

Varjager sa...

Sabuni framstår med och mer som en galen panna. Vårat bidrag till slavhandel är minimalt. Men hennes egna stamfränder sålde mängder av de sina till slavhandlarna. Patetisk igen...

Carl sa...

sabuni är inte önskvärd som politiker över Sverige.

World traveller sa...

Araber har vael i alla tider varit de stoersta slav-aegarna/saeljarna.