04 december, 2007

Trippelmördaren släpps fri

Den finske brottslingen Juha Valjakkala mördade 15-årige Fredrick och hans föräldrar Sten och Ewa Nilsson för nitton år sedan. Han avrättar Sten och Fredrick med hagelgevär efter att de tvingats att gå ner till knästående. Ewa lyckas komma över hagelgeväret men blir övermannad av Valjekkalas flickvän. Ewa flyr men hinns upp och slås ihjäl med hagelgeväret. För säkerhets skull skär man av henne halsen.

Valjekkala dömdes till livstids fängelse för detta och fick avtjäna sitt straff i Finland. Dådet i Åmsele fick mycket uppmärksamhet och polisjakten på Juha och hans flickvän följdes nästan minut för minut i massmedia.

Nu har familjemördaren Valjakkala benådats och kommer att släppas fri i Finland nästa år. Då har han suttit 20 år i fängelse för att ha avslutat tre människors liv. Återigen denna grupprabatt på människoliv. Varför? Det har sagts att även Valjakkala förtjänar en andra chans. Absolut inte, säger jag. Har man tagit tre människors liv, utan att det var i nödvärn, ska man aldrig släppas ut igen. För vems skull ska man släppa ut honom? Samhället och människorna? Nej, de släpper ut honom för hans egen skull. Snacka om moralkorrupt rättssystem.

Svensk massmedia har betonat att Juha, eller Nikita Joakim Fouganthine som han numera heter, är utvisad ur Sverige på livstid och därmed inte kan återvända. ”Inte återvända”? Nyligen fokuserade medieföretagen stenhårt på att sossen Göran Johansson anser att s.k. illegala flyktingar ska utvisas ur landet. En journalist invände att det skulle innebära att nästan alla (!) asylsökande skulle utvisas ur Sverige…

Med andra ord smugglas tiotusentals människor in i Sverige varje år, men just Valjakkala skulle inte lyckas med detta? Tillåt mig småle. Sveriges gränser antar alltmer samma genomsläpplighet som USA:s gräns mot Mexiko, genom vilket miljoner mexikaner och förhoppningsfulla terrorister har fri passage varje år. Asylsökande, kriminella, knark och vapen strömmar in i Sverige som aldrig förr. ”Fri rörlighet för varor och tjänster” kallas visst detta av EU.

Ta brottsligheten på allvar. Sluta rehabilitera grova brottslingar och låt rehab vara ett privilegie för förstagångsbrottslingar! Det är min ståndpunkt. (Vad ska TV4 och Aftonbladet skriva nu? Att jag är ”brottslingsfientlig”? Det vore första gången jag skulle vara skyldig till det medieföretagen anklagar mig för.)

Vila i frid Sten, Ewa och Fredrick. Ett anständigt och hederligt samhälle, med hjärtat på rätt ställe, skulle aldrig smäda ert minne genom att släppa ut den ynkrygg som tog livet av er.

Expressen: Brodern till Juhas offer chockad

Sydsvenskan: När kan udda bli jämnt?

DN: "Ingen här vill att han ska släppas"

NSD: Benådning av Valjakkala "ofattbart"

Hela Gotland: Fouganthine i full frihet

NV: Otidsenligt med livstids fängelse

3 kommentarer:

Rune sa...

I USA hade han på sina håll fått tre livstidsstraff utan möjlighet till benådning och i vissa delstater hade han avrättats.

Anonym sa...

Med tanke på den mediebevakning Juha-morden fick tycker man att hatbrottet och mordet på Svenske Daniel i Salem av en person med uländsk härkomst skulle haft minst lika mycket uppmärksamhet och minst 20års fängelse eftersom det var extra bestialiskt att mörda honom genom att skära halsen av han när han redan slagits medvetslös och ligger försvarslös på marken.

Anonym sa...

Vilken snäll bild av Juha som visas.
Den som Aftonpravda hade på sin framsida var mera utförlig om man ska uttrycka sig så.
Där visades Juha i all sin prakt i Jan Guillou-pose med enorma tatueringar på armarna, närmast liknande en Hells Angels prospect!
Som sagt fullt acklimatierad för att vistas bland andra civiliserade människor..
Huvva!