31 januari, 2008

De (nästan) tusen lögnernas krig

Det är vid det här laget tydligt att den amerikanska regeringen ljög och förfalskade bevis för att kunna starta kriget mot Irak. Den första lögnen var att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Den andra lögnen var att Saddam Hussein sponsrade Al Qaida. Vad gäller den första lögnen hade Hans Blix och FN sedan tidigare klarlagt att det inte fanns massförstörelsevapen i Irak. Detta spelade dock ingen roll för amerikanerna då kriget redan var planerat.

Den andra lögnen, att Hussein sponsrade Al Qaida, finns det inga bevis för men den är synnerligen passande för att starta ett krig mot Irak då man redan anklagat Al Qaida för att ligga bakom attacken mot World Trade Center och Pentagon för 6 år sedan. Sanningen är snarare att Saddam Hussein under sin regeringstid gjorde allt för att bekämpa muslimska terrorister i Irak. Det var först när han avsattes som han odlade skägg och började hänvisa till Allah.

I amerikanska Senatens rapport ”Report on postwar findings about Iraq´s WMD programs and links to terrorism and how they compare with prewar assessments” skriver man följande:

”Saddam Hussein was distrustful of al-Qaeda and viewed Islamic extremists as a threat to his regime, refusing all requests from al-Qaeda to provide material or operational support.”

Nu har en oberoende nyhetsorganisation vid namn The Center for Public Integrity tillsammans med en annan, tillika oberoende organisation, sammanställt en rapport som visar att den amerikanska regeringen från attacken den elfte september 2001 till augusti 2003 vid hela 935 tillfällen ljugit för att kunna bedriva ett krig i Irak. Ett diagram över lögnerna finns att se här.

Vid dessa 935 tillfällena är ovanstående två lögner använts. Nedan följer en statistisk listning av lögnarna och deras dåvarande titlar:

¤ President George W Bush ljög vid 260 olika tillfällen (232 ggr om massförstörelsevapen och 28 ggr om påstådda Al-Qaida-kopplingar)

¤ Utrikesminister Colin Powell ljög 254 gånger (244 ggr om massförstörelsevapen och 10 ggr om påstådda Al-Qaida-kopplingar)

¤ Försvarsminister Donald Rumsfeld spred lögner 109 gånger

¤ Pressekreterare Ari Fleischer ljög också 109 gånger för allmänheten

¤ Vice försvarsminister Paul Wolfowitz ljög vid 85 tillfällen

¤ Rådgivare i nationella frågor, Condoleezza Rice tog 56 chanser att ljuga

¤ Vicepresident Dick Cheneys lögner stannar vid 48

Trots alla dessa lögner har inga försök gjorts att åtala dessa för lögner som lett till att många människors liv tagits samt för missbruket av många miljarder dollar av skattebetalarnas pengar som gått till krigsindustrin. Medieföretagen driver inte frågan. Inte heller Demokratiska partiet. De skyldiga kommer återigen undan.

8 kommentarer:

Berit sa...

Weine, har du läst vad jag skrev tidigare på Every Kinda People?

I diskussioner, inte bara med vänstervridna vänner utan också nyligen i korrespondens med en europeisk bloggare har jag tillbakavisat påståendet att "Bush ljög" för att uppamma stöd för de militära aktioner som krävdes för att omintetgöra Saddam 2003.
Det faktum att så gott som alla västerländska nationer var av den åsikten att Saddam hade WMDs har ignorerats eller avfärdats av motståndare till Bush-regeringen.

Det har nu avslöjats av Arab News, mellanösterns engelskspråkiga dagliga nyheter, att Saddam ägnade sig åt en bluff som skulle visa sig dödlig.

Saddam Hussein lät världen tro att han hade massförintelsevapen för att avskräcka rivaliserande Iran och trodde inte att USA skulle iscensätta en invasion.

Han trodde att USA skulle vedergälla med samma typ av attack som (Clinton) 1998...en fyra-dagars attack från luften...
Saddam förnekade offentligt att han hade okonventionella vapen innan US invasionen, men hindrade UN-inspektörerna att verka i landet mellan 1998 och 2002 och när de slutligen återvände i november 2002 klagade de ofta över att Irak inte samarbetade....
Saddam sa också att han ville upprätthålla illusionen att han hade WMD-program därför att han trodde att det skulle avskräcka Iran från att invadera...
Saddam hade planer på att återstarta ett irakiskt vapenprogram och hade tekniker tillgängliga både för kemiska och biologiska vapen samt kärnvapen.

Denna information har avslöjats av den FBI-utredare som förhörde Saddam efter tillfångatagandet i december 2003 och kommer att behandlas som ett segment i CBSs "60 Minutes" i kväll. ( jan. 27, 2008).

Skånepåg sa...

Sorry, off topic.

Ser att Fjunebo klättrar som en ekorre på Bloggtoppen. Har han i ren desperation börjat att använda samma fejkprogram som Jinge. Har under det här året annars bara gått utför för honom (i alla bemärkelser)!

Weine Berg sa...

Berit: Naturligtvis är det oerhört magstarkt att tro att det var detta USA använde som grund för en svindyr invasion. När Dick Cheney sa: "- Simply stated, there is no doubt that Saddam Hussein now has weapons of mass destruction. There is no doubt he is amassing them to use against our friends, against our allies, and against us."

Skulle deras grund för invasionen vara "Because Saddam said he had WMD"?. Nej underrättelsarbete bygger på information från många olika källor: avlyssning, satellitbilder, spioner osv.

Den nyheten du refererar till ser jag som ett ytterst blekt försök att rättfärdiga en invasion som regeringen visste var fel från början till slut.

Men tack för att du meddelade sin ståndpunkt; sånt uppskattas alltid här på Rakryggad.

Markos blog sa...

Weine,
den kallan du anvander "The Center for Public Integrity" ar en hemsida som ar grundad av och finansierad av John Kerry via fruns "The Heintz Foundation" mfl. De drivs av demokrater som ar fientligt installda till Bush och republikanerna. Den har ingen trovardighet alls och syftar till att smutskasta republikanerna. Fundera pa det faktumet att demokraterna har sagt samma sak som republikanerna anklags for att ha sagt i rapporten??

jag skrev om det, se: http://markoswede.blogspot.com/2008/01/skitprat-trots-en-repektabel-fasad.html

Krigsblogg2008 skrev om det ocksa: http://vanderheeg.blogspot.com/2008/01/pressen-gr-i-fllan-igen-suspekt-think.html

Det som kallas logner ar bara information insamlad av de flesta vast lander. En del WMD har hittats i Irak, en del ar formodligen nergravt. Orsakerna till invasionen finns att hitta i ett dussin FN resolutioner, det var inte bara WMD det var hotet mot omvarlden. Kom ihag att Lybien's Khadaffi gav upp sitt hemliga karnvapenprogram 2 dagar efter Saddam greps, 300 Irakier arbetade med det i Lybien. Saddam's program eller Khadaffis prgram?

Weine Berg sa...

Marko: Vart finns bevisen om WMD att ta del av?

Berit sa...

Weine, läs vad jag skrev om Saddams lögn på EKP.
Om Saddams avsikt var att få världen att tro att han hade WMD, vem ljög då?
Också; om Bush upprepar samma "lögn" 260 ggr. är det då 260 lögner eller bara en?

Weine Berg sa...

Berit: Ja jag har läst vad du skrev. Det framstår än mer klart att Saddams fasad bara är en ursäkt för att USA startat krig på fler grunder. Som jag sagt tidigare så startar knappast USA krig på grund av vad någon sagt eller andra lösa grunder. USA har en enorm informationsinsamling från hela världen vad gäller avlyssning, satellitfoton, informatörer, spioner, kopierade dokument etc. Om allt detta motsäger att Irak har WMD, men Saddam säger att Irak visst har WMD. Är det en anledning till att invadera Irak då?

Och ja, om en person upprepar en lögn så ljuger han varenda gång. En lögn blir inte till sanning bara för att den upprepas.

Markos blog i USA sa...

weine,
"The announcement by Lybia to allow international weapons inspectors and to abandon its weapons of mass destruction programs clearly reflects the chilling impact of the arrest of Saddam Hussein, the invasion of Iraq and Libya's longstanding interest in having U.S. and U.N. sanctions removed," said CBS News Foreign Affairs Analyst Pamela Falk.

http://www.cbsnews.com/stories/2003/12/22/world/main589735.shtml

Den artikeln handlar om WMD programmen i Lybien. Var det Khadaffis eller Saddams WMD program? Lybien har inte haft det teknisk kunnandet. Irak hade det. De 300 Irakier som sajs ha arbetat dar antydde att Saddam lag bakom hela programmet. Att Khadaffi gav upp hela programmet och gav alla bestandsdelar till USA 2 dagar efter att Saddam greps leder ocksa till den slutsatsen. Man kan knappast lita pa vad diktatorer sajer mer vad de gor.

Skickar fler artiklar om jag kan hitta de ibland mina hundratals bookmarks.