25 februari, 2008

Insändare: Ta seden dit man kommer

Jag satt och funderade lite och kom fram till ett argument som jag aldrig hört användas i mångkultursdiskussionen men som jag tycker förklarar en del av problemet. Att underskatta sin opponent genom att idiotförklara honom har varit många strategers undergång, men varje dag hör vi argument om att invandrare inte förstår våra konstiga svenska moralbegrepp. Om du sätter dig in i motsvarande situation så klarnar plötsligt mycket.

Om vi utgår från att du är en genomsnittligt svensk man född på 70- eller 80-talet så kan de flesta läsare relatera till din uppfostran. Även om det inte finns någon lärobok i hur man uppfostrar barn så följer de flesta något vi kallar "sunt förnuft", det vill säga en samling oskrivna regler som vår kultur och samhälle baseras på. Du har med andra ord fått lära dig att man till exempel inte plågar djur. Det handlar inte om vegandiskussioner och brända mjölkbilar, utan "man ska vara snäll mot djuren". Det motiveras inte utan byggs in som någon form av intuitiv moralisk regel, "det bara är så". På samma sätt har du fått lära dig att man inte ska ljuga, inte stjäla, inte slå tjejer, respektera varandra och så vidare. Så långt inget konstigt, de flesta av oss reflekterar inte över det utan ser det som något självklart.

Nu kommer det intressanta. Vad händer om vi placerar dig och din familj i ett land med totalt motsatt religion, kultur och värderingar, oavsett om du fått ett toppjobb med utlandsplacering eller om du är social turist? Kommer du att ändra dina värderingar? Allvarligt? Klart som fasen att du inte gör det! Det begriper ju minsta barn, och det är där problemet ligger. Om du hade blivit placerad i Iran, Irak, Afganistan, Somalia eller något av de andra länderna som vi tar emot en majoritet av våra flyktingar från så hade vi inte anammat den nya kulturens värderingar. Att tro något sådant är ju vansinnigt.

Vi hade satt våra barn i svensk (eller europeiskt) skola, bosatt oss i ett område med likasinnade, och uppfostrat våra barn med de värderingar vi tycker är rätt, det vill säga man ska vara snäll mot djur, inte slå tjejer, respektera varandra osv. Så varför förstår ingen problemet, eller rättare sagt, varför diskuterar vi inte det här problemet? Alla förstår mycket väl, men ingen vågar vara först med att påpeka att kejsaren är naken.

Och vad är problemet? Om man kommer från en kultur där man lär sig från modersmjölken att man har gudagiven rätt att skära halsen av djur tills de självdör, att man har gudagiven rätt att slå sin fru och sina barn, att kvinnor som inte bär heltäckande kläder är "horor", att religion, klantillhörighet och "heder" står över eventuella lokala lagar och placeras i vårt samhälle, vad tror du kommer att hända? Allvarligt? Kommer man att, efter 45 minuters introduktion i svenska lagar och värderingar på flyktingmottagningen, förkasta hela sin moraliska värdegrund och allt man lärt sig som barn? Hade du gjort det?

Det finns bara en lösning, när ska vi inse det?


Zeke

12 kommentarer:

Peter B sa...

Jodå insikten finns och vikten av förebilder. när då en förebild är motsatsen till våra humanistiska förebilder samtidigt som vi västerlänningar konsekvent vägara att belysa muhammed som en våldsbenägen psykopat. Då blir den ett kollektivt självmord, tyvärr.

Anonym sa...

Håller helt med skribenten ang. detta med att ta seden dit du kommer. Det är klart att jag inte skulle ändra på mina värdering/begrepp om jag bodde i några av dessa länder som du har nämt i din insändare.
Detta med att "bortförklara" sina meningsmotståndare genom att låtsas att de inte finns till är en MYCKET farlig inställning - för dem själva alltså! Motståndet försvinner definitivt inte utan i stället bara ökar. Sedan går det så långt som det har gjort i detta land att dessa frågor inte går att diskutera - tyvärr!
Att ta seden dit du kommer har blivit i Sverige att vi, etniska svenskar, nordbor m.m., skall rätta oss efter alla dessa muslimers "värderingar".
I ett nytt Sverige kommer många nya företeelser att dyka upp som "de 349:s gäng" ALDRIG har kunnat tänka sig!

Spitfire sa...

Peter B... jag förstår inte riktigt vad du menar... Kanske har du möjlighet att precisera dina reflektioner med lite mer exakthet...

Heimdall sa...

Om hundra år kommer de få procent av befolkningen som fortfarande är etniska svenskar att hata och förbanna oss som lever idag pga vår fega undfallenhet, vår likgiltighet, vår renons på medkänsla inför de framtida svenska generationerna vars arv vi förvaltar. Det är ju så det ligger till, det är inte vårt land, det är inte heller främlingarnas land, utan de ofödda svenskarnas land. Ett heligt land, där miljoner och åter miljoner svenskar strävat och slitit. Ett land för vilket hundratusentals svenska män har stupat på slagfälten under århundradernas gång, så att denna fantastiska fosterjord skulle kunna bevaras som svenskt i svenskarnas händer. Detta arv förskingras idag av media, de 349s gäng, och dess usla bandhundar och medlöpare som tiger still, och dessutom vart fjärde år lägger sina röster på denna nations bane män. Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt är för svenskarna vad Josef Mengele och Reinhart Heydrich var för judarna , dvs folkets banemän och förgörare.

Anonym sa...

Denna blogg blir mer och mer som en tidning där skribenter får komma till tals med sina kloka ideér och förklara sina åsikter genom exempel och vad dom själv upplevt.

Jättebra !

// Foffe

nicklas eriksson sa...

heimdall, kamma till dig för fasen! Vadå "heligt" land? det var nog det dummaste/roligaste jag läst. Ska ni kryptofascister börja bli religiösa också???

Skånepåg sa...

nicklas eriksson

Är det inte mer naturligt att hålla sitt fädernesland "heligt", än vad vissa gör med en fjortonhundra år gammal pedofil och som hotar landets existens?

Att kalla de som tänker på konsekvenserna av vad som nu sker i landet för kryptofascister/"lönnfascister", är väl i så fall ännu mer malplacerat!

norbergssonen sa...

Håller helt med Weine. Detta är ett av många misstag, att tro att alla innerst inne har samma värderingar som vi. Så är det naturligtvis inte alls. De flesta människor på denna jord är inga demokratiska liberaler, vill inte vara det, och kommer heller aldrig att bli det. Självklart kommer massinvandringen - och har redan gjort det - att ändra mentaliteten i Sverige. Det är väl bara våra verklighetsfrämmande politiker och journalister som inte inser detta enkla samband.

Weine Berg sa...

Norbergssonen: Jag måste poängtera att insändare på Rakryggad är texter som läsare skickat till Rakryggad, inte texter som jag skickat till tidningar och liknande. I aktuellt fall är det alltså inte jag som är Zeke, utan Zeke har skickat mig texten "Ta seden dit man kommer" och gett mig tillåtelse att publicera den på Rakryggad.

Heimdall sa...

Nicklas Eriksson. Vad är det för "roligt" med att svenskar våldtas och skändas, svenska flickor jagas som fredlösa villebråd efter mörkrets inbrott av horderna av kulturberikare. Nicklas - du är en sann national-masochist , ett riktigt praktexempel på puckot som sågar av den gren han sitter på. Man tar sig för pannan...

Mikael sa...

Jag vill kommentera Nicklas Erikssons kommentar. För det första är det glädjande att Weine låter hans kommentar komma med. Det visar på en respekt för yttrandefriheten som socialistbloggare som Nicklas inte har. Jag har själv skrivit kommentarer till zaramis.nu/blog och jinge.se (de två mest lästa vänsterbloggarna på nätet) men de har censurerat mina inlägg. Mer om detta kan ni läsa på min blogg. Jag kollade även in Nicklas blogg och i sitt senaste inlägg skryter han med hur han rivit ned Svenska motståndsrörelsens affischer och klistermärken. Det är precis genom att handla så och som han gör i sin kommentar här som socialister i regel brukar bemöta sina meningsmotståndare; alltså genom att förhåna deras åsikter eller förstöra deras möjligheter att yttra sig. Jag kommer inom närmsta dagarna skriva en kritisk analys av socialistisk politik på min blogg och jag inbjuder Nicklas och alla andra att komma med kritiska kommentarer.

Anonym sa...

NI SER BARA EN SIDAN.MEN KÄNNER NI DE SÅ KALLADE "BARN".I FÖRSTA POLISFÖRHÖRET 12ÅRINGENS MAMMA BERETTAR ATT DE(12 OCH 14 ÅINGEN) ANVENDER TABLETER,RÖKER HASH,DRICKER ALKOHOL,SÄLJER SIG FÖR PENGAR.NER POLISSEN FRÅGAR HENNE TROR DU ATT DET ÄR SANT?HON SVARAR ATT FLICKORNA(12 OCH 14 ÅRINGEN) ÄLSKAR MYCKET PENGAR,JAG TOR INTE ATT DET KAN VARA SANT.HON BERETTAR OCKSÅ ATT DEN DAGEN 12ÅRINGEN KOM HEM MYCKET GLAD.12ÅRINGENS PSICKOLOGEN BERETTAR ATT HON(12ÅRINGEN) HAR ASPBERGERS SYNDROM OCH MÄNISKOR MED DEN SYNDROMEN HAR SPECIALT INTRESSE.12ÅRINGEN HAR INTRESSE MOT DEN FARLIGASTE.HON PRATTAR MYCKET OM SIGARRETTER,OM ALKOHOL OCH SEX.EFTER DEN ALLT SVENSKA "RÄTTVISA DOMSTOLEN" DÖMER UTAN NÅGÅT BEVISNING.12ÅRINGEN VAR ALDRIG I DOMSTOLEN-KANSKE ÅKLAGAREN VAR RÄDD ATT HEMTA HENNE MED TILL DOMEN?-EFTERSOM DERAS TEATR SKULLE INTE GÅ PÅ PLANERAT SETT.14ÅRINGEN SJÄLV I DOMSTOLEN SA ATT 12 ÅRINGEN LJUGER MYCKET,DÅ HENNES ADVOKAT HEMTADE HENNE UTT OCH NER DE KOM IGEN FÖR ATT FÖRTSETA DOMEN 14ÅRINGEN PRATTADE NÅNTING ANNAT.DEN DAGEN 12 OCH 14 ÅRINGEN VAR MED DE VÄNNINOR SOM INNAN HAR ANMÄLT VÅLDTÄKT OCH FÅT SKADESTÅND.I POLISSENS UTREDNING DET FINS OCKSÅ ATT EN AV DE(12 ELLER 14ÅRINGEN)HAR TIDIGARE OCKSÅ ANMÄLT EN KILLE I VÅLDTÄKT OCH HAN DÖMDES INTE EFTERSOM DET VAR INTE SANT.TROR NI INTE ATT DE ÄR EFTER PENGAR?FRÅN RÅSNES POLISSEN HITADE BARA EN SIGARRETT ASK SOM BEVIS MOT 25ÅRINGEN.20 SEPTEMBER 25ÅRINGEN FIRADE NÅGON VÄNS FÖDELSEDAG DER.OM DET HAR HENT EVEN NÅGÅT FÖRSÖK PÅ VÅLDTÄKT VARFÖR POLISSEN HAR INTE HITTAD NÅGÅT BEVIS FRÅN PICCA,FRÅN MUGAR OCH FRÅN BILEN,ELLER FRÅN "BARNET?DET FINS INGEN TÄCKNISK BEVIS!KANSKE JAG GÅR PÅ GATTAN OCH SPOTTAR PÅ GOLVET,EFTER MIG NÅGON MÖRDAS DER OCH POLISSEN HITTAR MIN SALIV FRÅN BRÅTSPLATSEN-ÄR DET BEVIS ATT JAG ÄR MÖRDARE?EFTER DEN ALLT ERA "RÄTTVISA DOMSTOLEN" BEDÖMER ATT FLICKORNAS ORD ÄR TROVERDIGA,OCH DE 2VUXNAS(12ÅRINGENS MAMMAS OCH PSICKOLOGENS) ORD SPELLAR INGEN ROL.NÅGRA SVENSK ADVOKATER LÄSE DOMEN OCH BARA SEGER "ÄR VI I SVERIGE ELLER I AFRIKA?DE SOM BESLUTADET DET SKRATAR ÅT INVANDRARE,EN SÅNT BESLUT DE ALDRIG SKULLE VÅGA SKICK TIL EN SVENSK".VAKTER SOM JÖBBAR PÅ HÄKTET DE OCKSÅ SEGER ATT SÅ LÄNGRE TID DE JÖBBAR I DEN OMRODEN MEN HAR ALDRIG SETT ATT NÅGON SKULLE DÖMAS UTTAN BEVIS.EFTER DEN MAN KAN BARA TÄNKA ATT DET VAR EN RASISTISK DOM.VARJE VECKA PÅ INTERNET MAN KAN SE NÄSTAN 5 VÅLDTÄKTSFAL-ANMÄLAREN ÄR 10 TILL 15 ÅRINGAR.DE HAR HITTAT LÄTT SETT ATT BLI MILLJÖNER.TA BORT FRÅN SAMHÄLETT "SMÅ...",EFTERSOM DE ÄR FARLIGA FÖR FAMILJER,FÖR SIN PENGAR DE FÖRSTÖR MÄNISKORNAS LIV.DERAS PLATS ÄR BÄHANDLINGSHEMET!!!ISOLLERA DE INTE OSKILDIGA MÄNISKOR!!!