08 februari, 2008

Lögnen som kan starta tredje världskriget

Medieföretagen har i det närmaste monopol på det fria ordet. Blogosfären har därför kommit som en förhoppning om fria nyheter, öppen debatt och decentraliserad verklighetsbeskrivning. Genom bloggen Libertarian Today kom jag en artikel på spåren som kan vara av intresse för Rakryggadläsarna.

Det är Randolph Bourne Institute, som genom sin verksamhet strävar efter fredliga lösningar istället för krig, publicerat artikeln 'Wiped off the Map' – The Rumor of the Century. Denna är författad av den farsitalande konstnären Arash Norouzi som har granskat vad den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad sa när han av medieföretagen påstås ha sagt vilja utplåna Israel från kartan.

Arash Norouzi konstaterar först att det persiska ordet för karta dvs. ”nagsheh” inte finns med i citatet. Inte heller namnet Israel nämns. Så vad sa Ahmadinejad egentligen? Norouzi återger presidentens citat från talet:

"Imam ghoft een rezhim-e ishghalgar-e qods bayad az safheh-ye ruzgar mahv shavad."

Norouzi översätter uttalandet ord för ord till engelska:

Imam (Khomeini)
ghoft (said)
een (this)
rezhim-e (regime)
ishghalgar-e (occupying)
qods (Jerusalem)
bayad (must)
az safheh-ye ruzgar (from page of time)
mahv shavad (vanish from)


”The Imam said this regime occupying Jerusalem must vanish from the page of time."

Vilket på svenska borde bli något i stil med: ”Imamen sa att den här regimen som ockuperar Jerusalem måste försvinna ur tiden”.

Att en regim försvinner betyder inte att människor utrotas, dödas, utplånas eller ens far illa. Den sovjetiska regimen försvann ur tiden utan att ryssarna utplånades exempelvis. Regimer har rests och fallit otal många gånger genom historiens gång. Ofta på grund av egen oförmåga och skiftande maktfördelning. Sällan har det betytt folkmord eller ens försök till folkmord.

Den tragiska sanningen är att vissa makter idag söker undanflykter eller iscensätta händelser för att avancera sina politiska ambitioner. Det är inte första gången det händer. Mukden 1931, Gulf of Tonkin 1964, Riksdagshusbranden 1933, Operation Ajax 1953 och Operation Northwoods (verkställdes aldrig) är några exempel på liknande ageranden.

Tillbaka till ämnet. Att medieföretagen sprider en falsk översättning i massupplaga är censur i öppen dager. Men att den amerikanske presidenten George W Bush påstår att Ahmadinejad har hotat utplåna Israel är en helt annan sak. Bush har tillgång till informations- och underrättelseresurser för många miljarder. Är det rimligt att tro att det inte skulle finnas en enda farsitolk bland dessa? Och Bush hot kvarstår, mig veterligen – att använda kärnvapen mot Iran. Vem är ett hot mot världsfreden egentligen? Först Afghanistan, sen Irak och nu Iran?

Och om Mahmoud Ahmadinejad nu vill förinta judar måste det anses märkligt att han inte gjort något överhuvudtaget för att komma åt de 25 000 judar som bor i Iran idag. Eller hur?

Ju tidigare var man kommer underfund med att vi dagligen matas med lögner och halvsanningar, desto bättre. Vakna!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Synd att perser måste vara så religösa, jag har en del persiska kompisar och de är schyssta, eftersom de inte är religösa.. Religion = jävla trams.

Johan C Skåne sa...

Väl skrivet Weine.
Usa används som en motor av den globala makteliten ,vars mål är att uppräta en världsregering( en ny världsordning,a new world order)
Bush är bara en marionett,sorgligt nog tror folk att Obama och Hilary Clinton vill förändra landet till det bättre ,dom kan känna sig blåsta.
Den ända kandidaten som verkar vara vettig är Ron Paul om inte han också är kontrollerad? Men det tror jag inte då han blir ständigt smutskastad och hånad och näst intill utfryst av media i både USA och Sverige.

Mikael sa...

Jag kom att tänka på ett annat liknande fall, visserligen inte en felöversättning utan en felcitering. En sådan kan dock ha liknande konsekvenser. Det var när Le Pen hade kommenterat orimligheten i att så fort andra världskriget kom på tal handlade diskussionen nästan alltid om förintelsen och att alla andra tiotals miljoner som dog runt om världen verkade glömmas bort. I svensk press kunde man läsa att Le Pen hade sagt att "förintelsen var en detalj". Så stod om honom i Dagens Nyheter bland annat inför presidentvalet 2002 där han var en av de två kandidaterna. Detta är naturligtvis grovt missvisande och ett uppenbart försök att smutskasta honom. Är man emot massinvandring och islamiseringen av Europa måste man ju naturligtvis vara en sådan där hemsk person som förnekar judarnas lidande under andra världskriget.

Weine Berg sa...

Johan C: Ja, vad jag vet så är ju Bush, Obama och Clinton medlemmar i CFR allihopa? Eller?

Nån ung människa som vill va anonym sa...

Weine att du våga försvara ett svin som Ahmadinejad som leder den hemska Islamiska diktaturen som alla i Iran hatar!!! den riktiga ledaren i landet är in han dock utav Imam Ayatola Ali Khamenei och hans mullor!
Iran var en gång i tiden ett sekulärt land men hemsk oppurtinist vid Namn Khomeni fick makten i revolution och sen dess begått hemska brått mot mänskligheten, många iranier är inte längre muslimer ska du veta majoriteten har lämnat Islam.

Iran såg en gång ut så här http://youtube.com/watch?v=jTmLkzqmMoo och har och haft svin i sin islamiska regering som det här mannen http://youtube.com/watch?v=5DGx_1rSRro
Med hemska straff på politiska motståndare och oliktänkande, andra som inte är muslimer eller kurder förtrycks och om man öppet har sagt att man har lämnat islam så blir man avrättad! Diskon, att spela kort, att lyssna på många genres av musik (i en månad är det till och med förbjudet att lyssna på musik) att kunna sy fina kläder eller för kvinnors del att välja vad hon vill ha på sig.

Jag känner många perser som har berättat många hemska historier och mycket modiga berättelse på hur många utav dem lyckades fly!

Och en sista sak i den Shia Islamistiska regimen idelogi så ingår det att tar över världen så att den tolfte imamen kan komma och göra hela världen shia islamistisk, Ahmadinejad vill utrota alla judar och har själv sagt att Islam ska ta över hela världen! OCH de menar han att Shia islamistisk diktatur ska ta över hela världen!
Denna regimen är lika sjuk som Nazi tyskland och vi bör bekämpa den I demokratins namn!
LÄNGE LEVE DEMOKRATIN SOM SKA KROSSA DIKTATUREN OCH GE IRANIER SIN FRIHET!

Weine Berg sa...

Nån ung människa: Jag försvarar inte Ahmadinejad. Jag söker sanningen.