30 april, 2008

Stor seger för yttrandefriheten!

Vissa skolor har fått för sig att de kan skapa en värdegrund som inte omfattar demokratins värden. Med hjälp av denna värdegrund har man sedan stängt ute de partier som medieföretagen och sanktionerade politiker inte tycker speciellt mycket om. Oftast drabbar detta ungdomsförbund som NDU (Nationaldemokraternas Ungdomsförbund) och SDU (Sverigedemokraternas Ungdomsförbund). Nu har dock JK (Justitiekanslern) satt ner foten och stoppat denna totala korruption av de demokratiska värdena.

- Man får inte utestänga ett politiskt parti för att det har en uppfattning som inte stämmer överens med skolans värdegrund, menar Justitiekanslern Göran Lambertz.

Skolors agerande innan detta beslut tog sig ibland rent parodiska uttryck. Vid ett tillfälle besökte NDU en av många skolor. Aktivisterna stod utanför skolentrén och delade ut flygblad direkt i handen på de passerande eleverna. Någon meter från aktivisterna hade skolan ställt ut en papperskorg och vid denna stod en lärare och övervakade. I skolans (Rodengymnasiet, 28 mars -08) högtalare hördes en dundrande röst upprepa:

”- Läs inte bladen! Släng dem i papperskorgen utan att läsa dem!”

Ett tydligare avståndstagande från renässansens upplysningsideal, i modern tid, får man leta efter. Skolorna säger sig värna demokratin – genom att uppenbarligen avskaffa den. På flera skolor har man samlat ihop de olämpliga flygbladen och med de utkommenderade eleverna ordnat bokbål, precis som i gamla dar…

Hursomhelst är JK:s ställningstagande ett stort steg framåt för demokratin. Alla har rätt att tycka vad de vill och dessutom bilda sig en egen uppfattning! Nu spörs det om skolorna följer lagen eller inte.

6 kommentarer:

Fredrik Vilborg sa...

Vad gör man nu efter beslutet om man går på en skola som trots detta bryter mot lagen? Ringer 112?

Weine Berg sa...

Ja, vanligtvis rings polisen in av skolans rektor varpå poliserna kör ut aktivisterna. Nu verkar det finnas möjlighet att polisen tar med sig rektorn istället...

Anonym sa...

Kom när jag såg texten flygblad att tänka på. Är dina klistermärken klar för försäljning snart?

// Foffe

Weine Berg sa...

Mallarna är på väg till tryckeriet nu så det torde inte dröja länge innan klistermärkena finns till försäljning, Foffe. :- )

Spitfire sa...

På tal om tryckfrihet... Weine, tror du inte det går att sälja bilden/bannern här intill "Vi vet bättre än du" till landstinget. Man skulle kunna använda den i stället för magpumpning, vid akuta tillfällen.
Varje gång jag själv tittar på den där PK-nissen, frambringar han illamående och djupa kräkreflexer!

Weine Berg sa...

Spitfire: Ja visst ger bilden den effekten, men frågan är om sjukvården vill betala för upphovsrättigheterna till Aftonbladet för att använda bilden?