10 september, 2008

Varför skyddas vissa brottslingar?

Under den senaste tiden har det blivit allt tydligare, och alltmer belyst av systemkritiska bloggar, hur välvilligt medieföretagen är inställda till vissa tungt kriminella individer. Oftast handlar det om att fulmedia inte vill offentliggöra namn eller bild - om brottslingen i fråga har utländsk bakgrund. Det har spekulerats i varför de gör på detta vis, men klart sedan länge är att de inte drivs av en ambition att upplysa - snarare en iver att kontrollera.

De mediepriviligierade brottslingarna har samma dignitet som de svenska brottslingarna som fulmedia, helt riktigt, hänger ut. Hagamannen hängdes ut, förvisso före han var dömd. Smygaren, en etiopier vid namn Shino Mohamed Hashi (källa: Fria Nyheter) med minst ett halvdussin grova och våldsamma våldtäkter på sitt samvete, hänger man dock inte ut. Varför inte detta?

Vissa slipper bli uthängda med namn och bild fast de är efterlysta och farliga. Ofta verkar medieföretagen/fulmedia ha ett etniskt motiv till sin selektiva uthängning. Hur mycket lättare har inte en brottsling på rymmen vars namn och anlete hemlighålls av de som besitter de dominerande informationskanalerna i samhället? Kan fulmedia hållas medskyldiga till de dåd de omhuldade brottslingarna begår? Detta är en nog så viktig fråga i dagens informationssamhälle.

Skriv gärna under namninsamlingen mot denna snedvridna uthängning här.

12 kommentarer:

DDR2 sa...

Tja, det här svaret fick jag:

Hej!
Att vi inte publicerar namn och bild på etiopiern(som är svensk medborgare) beror absolut inte på att han är neger. Det är mycket sällan som vi överhuvud taget skriver vad misstänkta brottslingar heter. I de fall vi ändå gör det beror det på att fallet är så viktigt att det anses ha ett "oavvisligt allmänintresse" som det så fint heter i våra spelregler. Det är ansvarig utgivare som avgör om så är fallet. Inte vi reportrar.
Gt/Expressen har tidigare skrivit att mannen är från Etiopien och vi har mycket noggrant redogjort för hans förflutna, hans drogmissbruk , tidigare brottslighet etc. M;en det finns inte utrymme att göra det varje gång och det måste dessutom vara relevant för sammanhanget. Att han är neregr innebär inget automatik i att vare inte publicera eller att göra det.
I det här fallet sitter han dessutom bakom lås och bom och är inte längre en fara för allmänheten. Hade han däremot varit på fri fot och efterlyst är det mycket möjligt att vi gått ut med både namn och utseende.
Kruxet för oss just nu är dock att vi faktiskt inte har några bilder på honom. Passregistret är inte längre offentligt och akten med förundersökningen är sekretessbelagd på så vis att vi inte får fotografera av eller kopiera handlingar ur den.
Om du råkar ha en bild på honom så tar vi tacksamt emot den...


Med vänlig hälsning

Marie Svahn
marie.hulten@gt.se

Robin Shadowes sa...

Det är ju lätt för dom att komma med påståenden som vi inte kan motbevisa. Hade negern varit på fri fot så hade dom fortfarande mörkat hans ursprung.

Anonym sa...

Tisdagen den 2 sept. hade Metro samma bilder som finns i artikeln. Journalisten svarade att de ej fått ut bilder på två av rymlingarna. Sant eller osant?
Journalistkåren använder många olika knep för att tillrättalägga reportage som passar deras tycke. Ett annat exempel som oftast används är: "från säker källa" "uppgifterna kommer från väl placerad källa". Hur kan vi veta sanningshalten av dessa kommentarer? FKR

SparkMan sa...

När det pratas om att "det inte finns bilder" kan man ju undra hur svårt det är att ta en liten jävla bild på brottslingen direkt efter gripandet eller när personen sitter i rättegång.

Det verkar t.ex. som att fotograferna varit väldigt flitiga att plåta Tito Beltran, i olika vinklar, i rättegången framförallt.

Anonym sa...

Hej Weine

har du läst denna?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3292882.ab

plötsligt skriver aftonbladet om "invandrarungdomar" och inte bara unga män?. Är en förändring på gång?

mvh

Patrik

carl sa...

att distrubiera ut en nya Sverigevänligt tidning skulle väl gå när ex Metro kan placera ut tidningar i ställ. preestjänst har väl ingen laglig rätt att vägra dela ut tidningar bara för de skulle skriva ocensurerat. i sånt fall bygg upp ny organisation med hjälp av Norska och Danska tidningar de kanske till och med vill starta Svenska versioner i sverige. när pk tidningar i Sverige ändå alldrig ger en verklig bild för läsaren. ÄNDÅ MÄRKLIGT ATT INGEN STARTAR FRI DAGSTIDNING NU NÄR EFFTERFRÅGAN ÄR ENORM.MILJONER -MILJARDVINST VÄNTAR

Anonym sa...

passregistret är tillgängligt för journalister.

anders sa...

Ja du, Carl du har så rätt. så d-v-l-a klockrent rätt i dinna kommentarer.
Sverige börjar likna en charles Bronson film från hollywood där han motarbetar dräggen på sitt eget sätt. pang-pang-pang

alternativet kanske är att mona salin och maria wettersrand åker ut, de två själva en sen kväll med pendeltåg och talar om för invandrarbarnen att man bör uppföra sig och inte vara dumma mot varandra!!!! för dessa madammer har ju inga som helst beskymmer med sina skyddslingar i sin skyddade värld som de lever i.

Fria Nyheter sa...

Fria Nyheter är intresserad av att starta papperstidning. Planerna finns och jag håller på att kolla över kostnader och planeringar för detta. Men det innebär att det kommer behövas fler personer som står bakom Fria Nyheter i så fall.

Ann christine sa...

hur kan man hjälpa fria nyheter? vad behöver ni ?
hur passiva hjälpa till? det är 100 000 tals som tycker som vi men är är inte engagerade, ÄNNU!
hur teckna prenumeratin?
hur hjälpa till med distrunition av tidningen?

Fargash sa...

Riktig bra blog, en länk till den hamnar på min egen.

Varjager sa...

Ken Ring är den senaste artisten som gripits misstänkt för våldtäkt i Gävle.