24 november, 2008

Artister mot flyktingar

Dagens Nyheter rapporterar idag att 160 artister gått samman för att kräva vård för vad man kallar papperslösa flyktingar. Innan vi går vidare i denna fråga måste vi dock bena isär förskönandet av ämnet och den missvisande retoriken bakom sakfrågan. Ofta använder PK-sanktionerade debattörer den s.k. stämpelmetoden i debatt eller argumentation. Vanligast är att deras debattmotståndare ges en suspekt och stigmatiserande stämpel. När det gäller integration och massinvandring ges motståndarna stämplar såsom främlingsfientlig, rasist, extremist och så vidare. Gäller det HBT-frågor är stämpeln istället homofob.

Oavsett ämne är dessa stämplar till för att de sanktionerade debattörerna ska stärka sin moraliska ställning utan att debattera sakfrågorna. Det kan handla om att helt vägra debatt med hänvisning till den stämpel de just gett debattmotståndaren, såsom Anna Dahlberg på Expressen som inte vill svara på brev som hon har stämplat som främlingsfientliga. Det kan också handla om att klandra debattmotståndaren och därmed framställa denne i dåligt dager utan att beröra sakfrågorna - genom att hänvisa till den stämpel denne just gavs.

Denna metod används också åt andra hållet. Generellt stämplar åsiktsmaffian alla immigranter som flyktingar, oavsett om de verkligen flytt eller inte. I nästa skede utger man sig för att stå upp för dessa människor, nu definierade som flyktingar. Flyr gör man undan fara, den som ställer upp för en flykting blir därmed en hedersam person.

När det gäller s.k. papperslösa flyktingar (eller illegala immigranter, som de kallas i andra länder) handlar det om en ännu mer cynisk använding av denna retorik. Då de per definition inte är flyktingar, slåss de självutnämnda nobla flyktingförsvararna för immigranter som gång på gång fått avslag på sin asylansökan i världens generösaste land - men som ändå dröjer sig kvar i landet. Av de som söker asyl i Sverige har 90 % kastat sina id-handlingar före ansökan. Endast 5 % eller färre av de som fått uppehållstillstånd i Det Nya Sverige är flyktingar enligt FN:s flyktingkonvention.

Till ämnet. På tapeten just nu i frågan är att artister backar upp Rätt till vård-initiativet som kräver att papperslösa ska få vård på samma villkor som de som vistas lagligt i landet. Bakom initiativet står mäktiga organisationer som LO, TCO, Röda Korset, Amnesty, Läkare utan gränser, Läkare i världen, Läkarförbundet med flera. Bland artisterna hittas Titiyo, Peps Persson, Adam Tensta, Robyn, Joakim Thåström, The Cardigans, Stefan Sundström, Eva Dahlgren och Kajsa Grytt.

Det är tragiskt att Det Nya Sverige trivialiserar flyktingbegreppet till att nästan vad som helst räknas som skyddsbehov så till den milda grad att massvis med skattepengar läggs på att integrera människor i Sverige som vill förbättra sin materiella standard att det inte finns resurser att hjälpa riktiga flyktingar, t ex svältande barn i Afrika, på plats. Artisternas upprop borde således kallas Artister mot flyktingar, för inte är det flyktingar artisterna hjälper. De är ju kvar i svälten och misären utan artister och utan hjälp.


Här är den kompletta listan över artisterna som väljer låtsasflyktingar före riktiga flyktingar (pdf).

13 kommentarer:

Anonym sa...

Att leka barmhärtig samarit i Sverige kan löna sig. Hur många av dessa godhetsapostlar kan leva enbart på sina skivor tror ni? Kulturstipendier och annat godis tar man mer än gärna emot, utan att bry sig ett skit om var kulorna kommer ifrån. Dessutom får man uppmärksamhet i media, vilket i sin tur kan ge extra klirr. Dessutom vet jag att ingen av oss kritiker är främlingsfientliga. Det är ju idiotpolitiken vi vänder oss emot. Men kastar man skit åt rätt håll blir man en hjälte. Jag är så jävla less på allt hyckleri, där sanningen ska förtigas till varje pris. Dessa hjältar begriper inte vems ärenden dom går, eller är dom iskalla affärsmän...Blodsven

Valfri sa...

Dom där artisterna kan väl skapa sin egen flyktingfond?

Jule-Nissen sa...

Ett väldgt passande ordspråk till det du skriver om här är "Den som gräver en grop åt andra..."

Det ska bli mig ett stort nöje att samla ihop alla låtar jag kan hitta i CD hyllan, på PC´n etc. av dessa s.k. artister och lägga ut dem till gratis nedladdning på nätet.

Jag antar såsom alldeles självklart att dessa osjälviska filantroper till artister gärna tillåter att deras musik sprids gratis till alla stackars medellösa, utsatta, värnlösa, menlösa, försvarslösa, svältande små stackare till papperslösa flyktingar.

Till hela Sveriges folk, från diverse självgoda artister av blandad sort, giver jag därmed en fri, gratis julgåva.

Ohh, så underbart god och självbelåten jag känner mig nu när jag kan ge bort något som tillhör någon annan mot deras vilja (ganska precis så som dessa artister ger bort mitt land mot min vilja) :))

Andreas sa...

Det måste bli ordning på torpet snart. Be för en lång kall vinter...

Rakryggad ifrågasättare sa...

Jule-Nissen... det är alltid lika stimulerande och upplyftade för själen att, få litterära bevis på att det sitter intelligenta och tänkande människor ute i landet!

Det du skriver är fullständigt genialt! Hoppas många följer ditt exempel. Själv kan jag dessvärre inte, då jag inte äger en enda skiva eller CD som dessa
"humanitära hjältar" till
artister? har gnällt ihop..

Mr Kritis sa...

Nu är det dags att rens i skivsamlingen. Tack för listan, har inte så många av dessa artister. Men några har jag. Nu ska dom bort.

Blir skönt att rensa bort inför kommande flytt. Vill inte ha med "skämd frukt" till mitt nya hem

Tackför en bra blogg, läser oftar en jag kommenterar...

Anonym sa...

Dom anser säkert att människor skall göra rätt för sig, betala för musik och inte hålla på med fildelning för det utarmar hela nöjesbranchen.
Men tycker att vissa skall få gratis vård medans vi andra får betala både åt oss själva och dom som befinner sig illigalt i landet.

Undrar hur dom skulle resonera om den illigala flyktingen skaffar sig en dator och laddar ner musik för att sälja eller sprida vidare.
Skall då denna grupp även få amnesti på dessa brott?

Anonym sa...

En fin liten lista av hjälporgan som får stå utan mitt bidrag av pengar nu mot jul.

// Foffe

Anonym sa...

Ja de tycker tydligen, hellre invandrare än våra gamla.
Kolla på äldrevården, totalt skrämmande. För mig går Peps, Nationalteatern, etc bort fullständigt.

Anonym sa...

Jag tycker alla dessa artister kan åka till Afghanistan och hålla en stor konsert för alla talibaner och andra stackare som inte har möjlighet att lyssna till västerländsk pop-musik.

De stackarna väntar nog bara på att de västerländska "anti-rasistiska" artisterna skall komma för att förgylla deras vardag.

Rakryggad ifrågasättare sa...

Men hallå där... vadå artister! Det finns en dryg handfull vars stämmor når utanför badrummet... Detta är kanske ett desperat försök att skaffa sig publicitet...!
Och de andra...tja...vad skall man säga... Weine har ju helt rätt: de vänder sig genom sin inhumana och alldeles stolliga inställning - mot de riktiga flyktingarna.
Hur vår man vara så korkad! Antagligen har de läst alldeles för mycket Expressen...
Trodde ändå att Peps var skarpare än så här... Han gör mig faktiskt lite besviken.

Daniel sa...

Ger samma vård till illegala flyktingar där ser man, detta ska ske samtidigt som landstinget i mitt län Värmland ska minska verksamheten med 500 tjänster inom något år.

Jösses alltså,
men vill alla dessa organisationer och artister betala för sådan vård så kan de ju betala för det ur egen ficka.

/Daniel

Anonym sa...

Tänk på att väldigt många artister inte skrivit på listan. Betydligt fler än dessa 160 artister.

Varför inte skicka ett exakt likadant upprop till alla riksdagspolitiker och be dem skriva på? Det skulle ge folket hemskt intressanta siffror.