14 mars, 2009

Medborgargarden – en väg till ett tryggare samhälle?

Många känner säkert till att polisen inte längre klarar av att reda ut brott i önskvärd omfattning. Bara 6 % av våldsbrotten klaras upp. År 2001 klarades 43 % av samtliga brott upp. Motsvarande siffra för Danmark (2001), Norge (2000) och Finland (2001) är 93 %, 73 % och 88 % (källa: Interpol). Personligen tror jag inte detta beror på inkompetens hos svenska polisen. Det är snarare politikernas strävan efter nedskärningar inom den offentliga sektorn som lett till oändliga omorganisationer, den ena mer destruktiv än den andra.

Att sparka de civilanställda inom polisen var nog det mest ödeläggande för en kämpande poliskår. Nu sitter utbildade poliser och gör skrivbordsjobb som börde skötas av de civilanställda. Jag tror många håller med mig om att vi hellre ser polisen på gator och torg än bakom ett skrivbord.

Men frågan är: vad göra åt detta? Politiker svarar inte längre på medborgarnas frågor såvida det inte rör vindkraft eller cykelställ. Politikerna är således en återvändsgränd. Så vad måste göras och vad kommer resultatet att bli om inget görs? En trolig utveckling är naturligtvis ett alltmer kriminellt drabbat samhälle och en annan är medborgargarden.

Är medborgargarden en lösning? Ett påstående som alltid följer med resonemanget kring medborgargarden är att det leder till okontrollerbara hämndaktioner mot misstänkta brottslingar eller sådana som opponerar sig mot medborgargarden. Om detta vore sant skulle varje organisation eller sammanslutning per automatik korrumpera sig själva med tiden. Jag tror alltså inte på detta påstående.

Är det till och med möjligt att organisera ett rikstäckande medborgargarde med central och regional ledning? Om inte staten klarar av att stävja brottsligheten är nog medborgargarden ett nödvändigt ont, om än riskabelt. Vad är vi beredda att offra för att få tryggheten tillbaka?

23 kommentarer:

BLU-82 sa...

Nåväl. Samhället är på väg utför, det är ju helt uppenbart. Pensionerna sänks, arbetslösheten ökar, massinvandringen pågår helt oförminskat och ökar snarare. Folk tror att detta är en tillfällig konjunkturnedgång. Kanske har de rätt, kanske har de fel.Kanske finns det inget slut på konjunkturnedgången utan den fortsätter intill dess förhållandena är detsamma överallt på jorden, vilka de som råder i dagens Soamaliland eller Sierra Leone , dvs total misär. Visst kommer medborgargarden bildas. Samhällets instititutioner är ju på fallrepet. Troligtvis kommer vi inom ett eller ett par decennier återinföra mosaisk lag, dvs lagen som rådde i Sverige på medeltiden , med stegling, stympning, offentliga avrättningar och liknande. Detta pga att kriminialiteten exploderat och hotar att spränga hela samhället i bitar.

Robin Shadowes sa...

Apropå straff så fann jag denna intressanta tråd på Fb.

Lissabonfördraget innebär att dödsstraff införs i EU

--------------------------------------------------------------------------------

Läste nyligen en väldigt intressant artikel. Har tidigare hört folk från Irland tala om hur dödsstraff skulle införas om Lissabonfördraget blev verklighet. Nedan följer ett utdrag från en analys som visar att dödsstraff skulle kunna införas och verkställas på en massiv skala även i länder som för tillfället inte tillämpar dödsstraff. Den så kallade "EU-charter" blir lag i hela EU och där finns en skrivelse som tillåter dödsstraff och det får t. ex. vid upplopp, motstånd vid arrest eller om man försöker rymma efter att lagligt blivit fängslad inom EU.

Visste ni redan om detta och vet ni mer som visar på att dödsstraff införs genom Lissabonfördraget, hörde inte våra kära riksdagsledamöter nämna detta när de röstade igenom fördraget.

“Article 2. Right to Life

a) Article 2(2) of the ECHR:
‘Deprivation of life shall not be regarded as inflicted in contravention of this Article when it results from the use of force which is no more than absolutely necessary:

in defence of any person from lawful violence;
in order to effect a lawful arrest or to prevent the escape of a person lawfully detained;
in action lawfully taken for the purpose of quelling a riot or insurrection.’ “
The EU says that if the state’s law enforcement officers can deprive you of your right of life, in other words murder you, while attempting to arrest you or during a riot, and legally your execution “shall not be regarded’ as breaking the law/article of the right to life. How many times do we have to be reminded that not reading slick lawyer “small print” can be perilous?
https://www.flashback.info/showthread.php?t=870387

Robsten sa...

har ocskå funderat i liknande banor.

30-årigt flyktingbarn sa...

Medborgargarde och samverkan är ett måste när polisen sviker oss svenskar. Det andra man kan göra är att rösta svenskvänligt för att bygga upp vårat samhälle igen.

Anonym sa...

Polisen har spelat ut sin roll för länge sedan. Jag arbetar med inbrottslarm och vet att Kungsbacka redan har medborgargarde. De är inte våldsamma eller konstiga på något sätt, utan verkar med myndigheter och framför allt verkar för att få ner brottsligheten, något som svenska polisen i likt med mexikanska polisen har misslyckats med. Svenska staten menar också att vi lever i en global värld - så vi kanske borde bejaka Mexiko?

Skogman.

Anonym sa...

Försvaret säljer ut mängder med materiel. kanske vore det en ide´ att utrusta en egen arme´/medborgargarde. Med några tusen medlemmar som satsar ett par tusen kronor var, så kan man köpa utrustning motsvarande en hel infanteridivision.

/ Tobbe

Greger Rutgerson sa...

Medborgargarden kommer att bli en naturlig följd av ett förfallet rättsväsende som inte sköter sin uppgift. Än så länge verkar den svenska mesigheten hålla svensken passiv. Frågan är dock om det finns kvar nåt stoff av vinkigablod i svensken, och ifall detta kan förändra saken.

Svenskens mesighet och passivitet riskerar att bli hennes fall. Tyvärr verkar det krävas ett Rosengård på varje ort för att svensken ska reagera på allvar. När extremvänstern och mångkultursförespråkarna själva börjar bli rånade av utlänningar och deras egna döttrar och fruar blir gruppvåldtagna så kommer de säkerligen inte vara så politiskt korrekta längre! Men det är tragiskt att det ska behöva gå så långt innan det sker en förändring på allvar.

Anonym sa...

Förvaret säljer ut mängder med materiel. Kanske ska man utrusta sin egen arme´/medborgargarde. Med några tusen medlemmar som satsar ett par tusen kronor kan man köpa utrustning motsvarande en infanteridivision.

/ Tobbe

Anonym sa...

Medborgargarden skall vara lokala ej centralt styrda. Däremot är det viktigt hålla kontaktytor öppna, då i första hand med garden nästgårds. Blir det centralt kommer där sitta dyrbara klantarschlen i ledningen som glömmer sitt uppdrag. Nä bort det. Grannar jobbar bäst ihop. En gång såg jag två ungtuppar som övade sparkar mot ett tunnt plåtskåp på en husfasad. Genast var jag och en annan vuxen där och läxade upp dem samt talade om vad som gällde i våra kvarter. Dom tappade genast sturskheten och bad om ursäkt. Man behöver alltså ej slå ihjäl dem genast, det går att dämpa dumheter med resolut uppträdande och gå nära inpå dem så de känner svaveldoften. Alltså, medborgargarden fungerar säkert bättre än vad poliser kan, bara dom håller sig på sina stationer.
midgardsjarlen.

Anonym sa...

Dessa jävla kvoteringar har kört polisväsendet i botten, där avarter är viktigare än kompetens.
Kärringar, bögar, dvärgar samt alla möjliga och omöjliga nyanser ska till varje pris kvoteras. Ingen skillnad i toppen i min branch, där en massa politiskt tillsatta hönsarsel far jorden runt utan nytta. Verkligheten skrämmer skiten ur dom...Blodsven

Anonym sa...

Medborgargarde typ Michigan Milisen då eller? Tror tyvärr att i framtiden kommer vi få paramilitära miliser eftersom samhället är på väg mot anarki.

Anonym sa...

Nått måste snart göras iaf. för snart har det ju vuxit fram en "privat rättsskipning" i sverige via olka kirminella ligor, som tar vid när inte samhället reder ut ogentligheter mellan människor längre.

/Haubits

Anonym sa...

Polisen: vi lämnar inget signalement?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4653924.ab

M.J sa...

Får massinvandringen fortsätta kommer medborgargarden förr eller senare att upprättas. Om inte polisen klarar av situationen idag kommer de definitivt inte att fixa det om låt oss säga en sådär 5-10år, när med mångdubbelt fler multi-kriminella.

Problemet med medborgargarden i det långa loppet, om utvecklingen skenar, vilket man på goda grunder kan misstänka att den kommer att göra, är att de riskerar att utvecklas till religio-etniska kamporganisationer. Att de kan vara fröet till beväpnade milisgrupper.

Det har redan från muslimskt håll, i samband med de danska Nörrebrooroligheterna, från muslimskt håll talats om nödvändigheterna att skapa någonting liknande. man har ju redan tagit på sig polisens roll och rent faktiskt krävt att få muddra folk som vill passera "deras område".

Egentligen kanske det vore en bra sak, för skall det till oroligheter och konfrontation är det bra om det sker medans de är i minoritet. En sådan situation skulle väl mer än något annat visa på vart multikulturalismen och den muslimska massinvandringen för med sig.

M.J/Folket som inte Finns/Islam och islamistgranskaren

wodinaz sa...

Det finns också en annan möjlighet: maffia. Så snart en stat blir svag och oduglig uppstår maffian, det är en sociologisk naturlag. Maffian kommer att erbjuda fysiskt skydd mot betalning. Ännu bättre blir det när det blir flera konkurrerande maffiagrupperingar.

Låt oss snarast bilda medborgargarden så att maffian inte hinner före.

Medborgargarden är oändligt mycket trevligare situation än maffia i alla fall.

Men du kan ge dig på att polisen kommer att få resurser för att bekämpa medborgargarden, i synnerhet om medborgargardena beväpnar sig så mycket som med en pennkniv.

Anonym sa...

Problemet med medborgargarden är att de ger den lägre medelklassen och arbetarklassen trygghet, alltså de som inte är rika nog för att vara högprioriterade av polisen och ej heller rika nog att ha dyra bostadslarm med abbonemang på väktarutryckning, därför vill staten ej ha medborgargarden, mannen på gatan skall inte vara trygg.
Problemet med medborgargarden som är organiserade på högre nivå än grannskapet är att de kommer att falla under olaga kårverksamhet, så medborgargarden i respektive grannskap är vad som går att ordna utan större problem. Frågan är hur många patruller som behövs för att få adekvat täckning i området och hur ofta man orkar patrullera. antar vi tre patruller med två personer i varje och att man patrullerar sex timmar per natt, 22-04, så blir det ganska tunga pass, men det går att uthärda. Vill man ta ett patrullpass i veckan så krävs det 42 personer, vill man ta ett pass i månaden krävs det 186 personer, så det rasar iväg rätt snabbt med behovet av frivilliga till det.
Med patruller om två i varje krävs bra samband, varje patrull måste ha radio att tillkalla de andra patrullerna med samt telefon för att tillkalla polis och kamera för att dokumentera pågående brott.Helst bör patrullerna i detta scenario ha Cykel för att kunna assistera en larmande patrull inom rimlig tid (avstånd kant till kant i bostadsområdena är är över en kilometer, tar tre minuter med cykel om man är otränad, eller lika lång tid att löpa om man är ruggigt vältränad).
Alltså, gärna Medborgargarden, men Svensson är för apatisk för att engagera sig ännu.
//En vän i kampen

Jens sa...

Det bästa vore om man fick fd militärer eller poliser att börja skapa en sådan organisation så att det blir väldigt seriöst uppbyggt redan från början.

Alla (seriösa) bloggare skulle kunna göra gemensam sak och försöka få något sådant att komma igång.

Det är inte alls omöjligt att realisera denna goda idé.

Kid Walker sa...

Kan man inte starta lokala kooperativ eller stiftelse. Låta några gå på väktarkurs och sedan anställa dessa. Våld mot väktare klassas som våld mot tjänsteman.

Thomasson sa...

Får mig att tänka på Röda Korsets reklampelare...

http://www.geting.se/viewimage.php?image=146910-haha.jpg

Men som anonym sade, det är för invecklat för att starta. Men... Funkar 'föräldrar på stan', vilket är ett bra initiativ, så vem vet.

carl sa...

när utlänningar tigger ta med bild och adress och karta över dina kommunalråd och visa utlänningarna vilka personer de skall tigga av/råna.och hur de hitar dom. effektiv metod att minska invandringen

Johan Björnsson sa...

Jag trodde själv på den idéen tidigare, och hade även på min gamla blogg, ett upprop för att skapa ett rikstäckande nät av medborgargarden (en idé som senare skrotades).

Nu har jag kommit till den insikten att det faktiskt är kontraproduktivt med medborgargarden. "Varför", undrar säkert många. Jo, därför att om man börjar att skapa medborgargarden, dvs gör det som polisen/staten/politikerna egentligen ska se till att sköta, så "vaknar" inte svensken upp. Om man skapar en massa medborgargarden, och på så sätt bidrar till ett tryggare samhälle, så kommer väldigt många Mellanmjölksson, naiva och okritiska som många är, inte göra den egentligen ganska enkla kopplingen att det då skulle ha blivit tryggare pga dessa medborgargarden. Dom skulle antagligen inte ens reflektera så mycket över det överhuvud taget, och istället rösta som vanligt på sossarna eller moderaterna.

Vad många måste inse är mångkulturen (och även dekadensen bland en del svenskar) verkligen måste direkt påverka svenskarna, på ett besvärande sätt, rent av ohälsosamt sätt, innan folk faktiskt vaknar.

Även om tanken är god med medborgargarden, så blir den enda effekten av goda och idealistiska människor offrar sin tid som nyttiga idioter, som gör det jobb våra makthavare underlåter att göra, samtidigt som det alltså är kontraproduktivt i o m att det fördröjer övriga svenskars uppvaknande.


Johan Björnsson

http://johanbjornsson.motpol.nu

wodinaz sa...

Björnsson: "Vakna" betyder två saker, upptäckande av sin identitet och kollektiv handling. Dessa två ej nödvändigtvis i ordning, identitetsupptäckandet är sammanflätat med det kollektiva handlandet.

Om medborgargardena blir påtagliga och synliga och så kommer det visa trötta människor att det finns folk som har förmågan till kollektiv handling, visandet av förmågan är identitetsskapande.

Men faran finns ju i det du säger. Om medborgargardena sköter allt "snyggt och osynligt". Då händer inget.

Varför tror du att de som valde att gå med i korstågen målade ett gigantiskt kors på bröstet?

Johan-Erik sa...

Medborgargarden enligt modellen "ta lagen i egna händer" är kanske inte den bästa lösningen. Men när makthavarna i kommuner och landsting inte tar sitt ansvar längre, så vad finns det mer att göra?

Medborgargarden kan verkligen också vara det som kommer att ena hela det svenska folket. Men då måste det vara rikstäckande.

Medborgargarden behöver inte ta lagen i egna händer, det räcker de tar fast förbrytarna och sedan överlämnar dem till polisen. Men här är det viktigt att ställa krav. Om det finns klara bevis, duger det inte att förbrytarna släpps fria igen av polisen.

Medborgargarden kan alltså sambarbeta med polis som uppenbarligen behöver stor hjälp.

Kanske man skulle kunna kalla medborgargarden för svensk motståndsrörelse istället. Det låter bättre, tycker jag.

För det som pågår nu är absolut ett slags krigstillstånd eller på gränsen till detta.