29 maj, 2009

”Demokratin mår bäst av att alla inte kommer till tals hela tiden.”

Ur Aftonbladet kommer sällan någonting gott numera. Där samlas de präktigaste, självgodaste, mest hatiska och självutnämnt goda förmyndare till journalister Det Nya Sverige kan uppbringa. De är inga genier direkt, men vad kan man begära när åsikt istället för kunskap är en kvalifikation för anställning?

Johan Hakelius är inget undantag. Läs hans senaste kolumn ”Ring P1” sabbar för vår demokrati och förskräcks av hans åsikt att du inte ska få komma till tals. Kolumnen handlar om hur programledarna i Ring P1 väljs ut. Men nog kommer Hakelius vacklande tro på demokratin med. Han skriver det rakt ut: ”Demokratin mår bäst av att alla inte kommer till tals hela tiden.” Är det demokrati, Hakelius? Är det för övrigt verkligen möjligt att ha demokrati utan yttrandefrihet? Vem ska avgöra vilka som ska få höras och vilka som inte ska få höras, Hakelius? Du, kanske?

Han kallar också vanliga människors åsikter för ”det folkliga brölet” som helst inte ska höras. Vanligt folk som ringer in till Ring P1 betecknar herr Hakelius nedlåtande som ”rikskverulanter och uppfinnare från Sundbyberg”.

Precis som många gånger förr bevisar journalister ständigt att de anser sig tillhöra en upplyst elit vars främsta roll är att leda oss vanliga människor till en knippe åsikter som man har tänkt färdigt åt oss. Det stinker förmynderi lång väg och odören kommer från denna åsiktsminoritet som barrikerat sig i en kammare där vanligt folks åsikter ses som opassande besök eller till och med ohyra.

Miljonären Hakelius har många åsikter – och det ska han få ha – men tydligen tycker han inte detsamma om sina medmänniskor.

Tack för nyhetstipset, Rakborsten!

17 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

"Miljonären Hakelius har många åsikter – och det ska han få ha – men tydligen tycker han inte detsamma om sina medmänniskor."

Kan inte låta bli att tänka på Djurfarmen och att somliga är mer jämlika än andra. Så nu är det bevisat att Hakelius är en riktig gris.

Anonym sa...

Rubriken säger allt: "Ring P1 sabbar för VÅR demokrati"

Tydligare än så blir det gällande att herr Hakelius anser demokratin vara ägnad åt de utvalda att komma till tals.

Anonym sa...

Skäms "herr" Hakelius du suger!

Hade förr en relativt bra bild av karl inte minst efter SD debatten i Kvällsöppet våren 2007. Han verkade ju de facto nästan vara för yttrandefrihet på den tiden. Kanske han nu ångrat sig när det verkligen blåser medvind för SD och ND mfl.

Tack för ordet och trevlig helg!

MVH Randor

Greger Rutgerson sa...

Hakelius bekräftar bara att ordet demokrati i dagens Sverige har förlorat sin ursprungliga innebörd. Det har blivit omdefinierat från att beteckna folkmajoritetens åsikter till att beteckna den styrande minoritetens åsikter.

Anonym sa...

Upplysta journalister? Möjligtvis i andra länder man knappas i Sverige som har den kortaste utbildningen i Europa.

Skogman.

MS sa...

Lotta Gröning drog till den nya vänsterblaskan Expressen. 68-vänstern behåller sitt förödande grepp över svensk media. Tack gode gud för internet.

Dan Åke sa...

SVT missbrukas som verktyg av politiker att indoktrinera väljarna. verklig fri television finns nu bara utomlands och för att få se detta behöver man internet.
så ställ ut tv i förådet och säg upp tv licensen du har nu 2076 kr ggr 10 år =20 760 kr till att skaffa mobilt bredband och jättestor datormonitor alternativt projektor.

Telenor har sänkt priset på Mobilt bredband så nu kan se nyheter och allsång på skansen var som helst och när som helst på er bärbara dator.

För 129 kr i månaden för FAST PRIS och telenor MINI för 25 mån, bindningstid 24 mån får man 2-7,2 Mbit/sek och Icon 225 modemet gratis. detta är faktiskst så bra så det är värt varenda krona.

jag hoppas fler skall få upptäcka friheten att kunna se fri webbtelevision till låg kostnad.
man betalar med autogiro gratis och söker autogiro med pappersansökan så internet bank är inte tvunget om man inte har det.
modemet ansluts till usb och installationsprogram sköter sig självt. nu enkelt och billigt.

Hp har ju bärbara datorer med fjärrkontroll, så man behöver bara ha en (1) bärbar dator som ersätter videon, dvd,bluray-spelaren,allt ansluts enkelt med dockningsstation alt HDMI-sladden

Dexter sa...

Förvånar mig uppriktigt att Hakelius har kläckt ur sig detta. Han har annars alltid varit en representant för en nykter syn på saker och ting.
Allting gott måste få ett slut tydligen.

dan åke sa...

förlåt om det verkade som reklam för telenor, men det har hittills varit dyrt med mobilt bredband. nu i valtider vill inte massmedia och politiker att folk skall få veta om de billiga taxorna för bredband, och således få tillgång till sanningen.gissar att först efter eu-valet finns annonser.enda sättet att nu få veta priskrigtaxan är att ringa kundtjänst

folk blir ju indoktrinerade av massmedia och enda sättet att få veta sanningen är på bloggar och webbtv.och folk vill ju inte sitta inne och surfa i sommarvärmen

Rune sa...

Johan Hakelius är en högfärdig strunt som man gott kan ignorera. Jag vet det eftersom jag har mejlat honom en gång för ett par år sedan. Jag kopierade ett intressant inlägg från "Exilen" som "Ming" och sände över till Hakelius för en kommentar.
Hakelius struntförnäma svar gjorde att han rasade helt i min aktning. Numera så är jag inte så benägen att läsa hans drapor i pressen. Det finns bättre skribenter!

Anonym sa...

Hakelius tycker som de flesta journalister och politiker, folket sa hall tyst och hallas oinformerade.

Om han levde i borja pa seklet skulle han krava att vi inte fick rostratt, eftersom "folket oftast har fel".

De flesta journlister har ingen journalistutbildning alls, de ar bara skribenter, Hakelius ska ha gatt pa Handels men inte klarat utbildingen och hoppat av.

En av UNT ledarskribenter har avlidit, Niklavs Lapukins. Nu ar det bara tre kvar av fyra som bedriver hets mot SD och Weine, vet inte vem av dem som fortalade rakryggad, UNT skriver inte under sina fortalsartiklar med namn.

Johan-Erik sa...

När jag läser det här om Hakelius och hans odemokratiska och oroväckande åsikter, så ryser det i hela kroppen på mig och det för tyvärr tankarna tillbaka till Hitler-Tyskland och nazism. Ja, det är tyvärr så jag ser på Hakelius, en stor självgod nazist.

Anonym sa...

Johan Hakelius, mannen där håner de där har brödfött honom hela hans oproduktiva liv, mannen har aldrig gjort ett ärligt handtag i livet, men tillhör den "tärande" del av Svenska Folket, en människa vi alla kan vara förutan och som antagligen bara är ett stort minus på BNP.

Maka till storsvullen egoist och pladddarsprute får man leta efter, hans alster är så light att bara fortisar och redan frälste kan stå ut med eländet.
Man kan undra om denna såkallade journalist någonsin har haft kontakt med den verklighet han låtsas veta om.
PP

Anonym sa...

Hakelius som annars brukar ge demokratin en röst, den här är ju underbar:

http://www.axess.se/tv/webbtv.aspx?id=182

mvh Haubits

Anonym sa...

Inga uttalanden förvånar mig längre! Demokratin är sedan länge död i detta land Endast de med "rätt åsikter" ska få komma till tals i medierna! Jag förstår inte att så många av landets invånare inte reagerar på det som sker i Sverige?! Varför? Det kommer förmodligen bli ett bryskt uppvaknande för folket som inte bryr sig särdkilt mycket om demokratin idag, när oroshärdarna sprider sig i landet. För helvete vakna! Se hur landet utvecklas! Det går defenitivt inte åt rätt håll!

Anonym sa...

men herregud. Det märks att du inte läst statsvetenskap eller högre jurdikstudier. suck.

Erik, Sthlm sa...

Hakelius använder alltid väldigt mycket ironi i det han skriver. Ibland är det så dubbeltydigt att man inte riktigt vet vad han vill ha sagt. Om man läser honom regelbundet så blir man bättre på att "tolka" honom.

T.ex. så vill nog gärna mediefolk att vanligt folk mest ska hålla käften. Åtminstone om de inte tycker som innerstadsliberalerna. De skulle dock aldrig tänka sig att klä detta i ord.

När Hakelius gör det så drar han ju samtidigt ner brallorna på "eliten" genom att vara så explicit.

Jag tror man bör överväga den tolkningen innan man avfärdar honom.