04 maj, 2009

Informationsspridning polisanmäls

Malmö kommun kommer nu att ta i med hårdhandskarna mot de som affischerar olagligt. Affischer på papperskorgar och lyktstolpar kostar kommunen en miljon kronor per år att rensa bort. Så många som 18 000 affischer städades bort av kommunen förra året, meddelas det.

Nu är en politisk organisation polisanmäld av kommunen och framöver kan det bli straffbart att bära på pappersbuntar och lim. Malmö kommun kommer dessutom att anmäla de organisationer och arrangörer som är upphovsmän till affischerna.

Allt detta leder till att bara de med mycket pengar har råd att sprida sin information genom till exempel annonser i tidningar eller på annonshållare vid gator och torg. Ska informationsfriheten vara ett förbehåll för företag och bättre bemedlade? Och vem har gett rätt till vissa att sälja det offentliga utrymme vi alla vistas i?

13 kommentarer:

Nils sa...

Detta är en synnerligen viktig fråga, vem/hur/varför har gett vissa rätt att tvinga på hela befolkningen de mest vedervärdiga bilder etc.?

Anonym sa...

Alla med pengar har råd att sprida men det gäller inte bloggar i sverige. De med pengar vill inte sprida. Idag kan vilken förståndshandikappad som helst sprida allt i sverige om de har en blogg/ pengar eller orkar. En professor inom kirurgi kan säga till sin totalt oförstådda dotter att gå ut på internetforum och starta en blogg likt psykbryt.
Psykbryt mår inte bättre när andra mår sämre.

Anonym sa...

Jag står bakom i princip alla dina nyheter och håller med fullständigt, men i den här frågan får jag nog ta avstånd.

Det är BRA att affischer och dylikt på alla våra offentliga lyktstolpar, elskåp och papperskorgar försvinner. Detta terroriserande skapar brutala kostanader för oss skattebetalare. Ska JAG betala för att Ung Vänster sätter upp en affisch på en lyktstolpe som sedan behövs tas bort? Nej fy fan! Polisanmälningar och förbud är bra! Och dessutom blir allt mycket snyggare! :)

I övrigt har alla fortfarande rätt att sprida sin information genom att använda munnen. Stå nere på stan och skrik ut vad du tycker istället för att klottra ner vårat samhälle med massa affischer och texter.

Rikast har störst möjlighet, visst. Men eftersom media oftast är "privatägt" så har de ju rätt att sälja plats i sina tidningar.. detta är reglerat i Köplagen :P

Tack och hej!

eklanda sa...

får man skriva nej till mosken i snön,då kanske marteus kommer körande i saltbilen.

Franz sa...

Då undrar jag hur Anonym innan mig fick reda på denna blogg, kan det ha varit via ett klistermärke?
Reagerade ganska starkt på "Polisanmälningar och förbud är bra" Själv hade jag hoppats på ett lite friare samhälle utan en jävla massa förbud men att man istället har en större skyldighet. Dvs att man inte bara kan skylla på samhället så snart man har gjort en tabbe.

Rune sa...

Jag hade också problem med detta när jag var med i ett folkdanslag för en tjugofem år sedan. Vi hade någon gång en begivenhet för allmänheten och skulle sätta upp affischer men hittade inga anslagstavlor. Vi fick be affärsinnehavare och dylika om lov att sätta upp dem i deras entredörrar och liknande platser. Lösningen är ju allmänna anslagstavlor på allmänna platser som man brukar ha i mindre samhällen runt om i landet på landsbygden.
Märkligt nog så är sådana anslagstavlor sällsynta i de större städerna.

Annemi sa...

Håller till viss del med, om att det inte är snyggt med klisterlappar på stolpar etc. Men Alla har eller ska ha rätt till att förmedla information. Inte bara de som har pengar! Varför kan inte tidningarn ge oss Alla småfolk, en sida t.ex i veckan, där vi får säga vad vi tycker och anser att allmänheten bör veta. Det är viktigt att informationen kommer ut till folket. Samt en undran: Varför är det så sträng koll, när vi sätter ut insändare i en tidning? Vissa gånger blir den inte publicerad ens! Medan kvällstidningar kan skriva vad som helst utan granskning! Skulle vilja ha svar på den frågan. Varför är det så stor skilnad på vad en vanlig medelsvensson och de stora, rika. Alla har rätt att säga och tycka, anser jag. Men tydligt är att vi små, ska bara hålla tyst niga, bocka och tacka de " stora " som tror sig veta allt, om hu man beter sig! A-M

Anonym sa...

Det finns många platser, åtminstone här i stockholm man kan sätta upp sin reklam gratis utan att skräpa ner hela stan med sin skit.

Jag är nog rätt säker på att detta bara handlar på att bloggskaparen är lite grinig att hans klistermärken nu kommer kunna fälla honom ;)

Carlsson sa...

Äh, det ingår i spelreglerna. Affischering på elskåp och liknande är inte tillåtet. Den som gör det i alla fall är medveten om att det är förbjudet och att affischerna rivs ned.

Det finns avsevärt värre saker att oja sig över.

vinterbadaren sa...

Oooooooh faen. Jag som trodde att herr Knäppalu och Malmö stad hade betydligt större problem att handskas med. Måhända var al Malmoe bara en ond dröm--Que??

Jimmy S. Windeskog sa...

Du verkar i alla fall ha med AFA i ämnet. Själv är jag inte riktigt säker. Klistermärken stör väl knappast men när en hel stad sopas ner med stora (och kränkande) affiscjer från SSU, UV och andra vändersekter så är det ju lättre att hålla sig för skratt.

Freddan sa...

Perfekt! Då är det bara att trycka upp en massa klistermärken med S , AFA och Vänsterpartiet smeta ner hela stan och sedan få se dessa partier och organisationer punga ut med skyhöga bötesmedel.

Anonym sa...

Även jag hållar till 99% med dig i det du skriver weine,själv har man väl klistrat upp en och annan affish,även nåt klistermärke från rakryggad har väl satts upp....men detta liknar mest kärringgnäll,oavsett vilka förbud som dyker upp så kan vem som helst ta fram paintbrush/photoshop,köpa 1500 vita A4,tänka till lite - och börja skriva ut,det kostar inte mer än vad man har vilja till.Och gällande förbudet som sådant...well...vem FAN har respekt för rättsväsendet i ett land där ALL media är totalkorrupt och där den styrande eliten hycklar,ljuger och förraktar sitt eget land och folk i absurdum.....

Nej ett och annat inlägg finns det weine som mest låter bittert och lite fjortisaktigt.

För övrigt gör du ett GRYMT jobb som vi alla är väldigt tacksamma för.

/Rock´N roll


PS:("freddan" - det är bara att börja!snack kommer man inte långt med)