10 juli, 2009

Det är skillnad på folk och folk...

Många har säkert förundrats över hur olika måttstockarna är för de olika folken när eliten får bestämma. En europé kan knappt säga "muslimer" utan att bli anklagad för främlingsfientlighet och rasism. Och åt motsatta hållet är det helt accepterat att prata skit om europeiska folkslag utan att det knappt höjs ett ögonbryn från fulmedias sida.

Nu har komikern Sacha Baron Cohen (mer känd som Ali G och Borat) i sin nya film om den österrikiske fiktive Brüno sagt följande:


"- Den österrikiska drömmen är att ha ett jobb, hitta en fängelsehåla och skaffa familj". Detta med hänvisning till det s.k. källarmonstret, österrikaren Josef Fritzl, som höll sin dotter och hennes barn - som han var far till - inlåsta i källaren så att han kunde fortsätta våldta sin dotter.


Hade någon sagt något lika generaliserande och nedlåtande om ett folkslag som inte är europeiskt hade det blivit liv i luckan. Tänk uttalandet riktat mot chilenare istället. "-Den chilenska drömmen är att ha ett jobb, hitta en fängelsehåla och skaffa familj". Hade detta passerats med en axelryckning? Absolut inte. Personen som fällt uttalandet hade sannolikt varit tvungen att offentligt be om ursäkt, krypa på alla fyra och kraftigt "ta avstånd" från sådana åsikter.


Men det är skillnad på folk och folk vad gäller att skydda deras integritet tydligen. Aftonbladet skriver om ovanstående nyhet under rubriken "Brüno gör diplomat ursinnig" och rapporterar bara att den österrikiske ambassadören i storbritannien, Emil Brix, tagit illa vid sig. Inga fördömande uttalanden från Aftonbladet om de kränkande orden från Cohen alltså. Det är ju politiskt korrekt att låta förtal av européer passera som en lätt vårbris.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Har du sett Borat ditt stolpskott? Många skämt där går mot judarna.

http://www.youtube.com/watch?v=oCO0U_cSR9o&feature=related

Weine Berg sa...

Anonym 17:21: Hejsan själv stolpskott. Vad är fel i min kritik?

Anonym sa...

Anonym: Du vet väl att Sacha Baron Cohen själv är Jude?

Anonym sa...

Jag såg på aktuellt att han fick med Jörg Haider i filmen på något vis också.

Dan Åke sa...

anonym 17:21 att kalla Weine för stolpskott accepteras EJ.skall du skriva på denna blogg får du allt skärpa dig.

det behövs fri media. nu använder politiker tv och tidningar som ett verktyg att indoktrinera folket.

kanske tv kanalen axess tv kan bli en bra media för fria friska åsikter.

Anonym sa...

Bra Berg!

Käre anonym: Vad har det för betydelse att även judarna får sig en emtionell snyting emellanåt då artikelns syfte var att just vita i allmänhet och svenskar i synnerhet ständigt är måltavlor från främst arabiskt/muslimskt håll.

Trevlig helg!

/Risto

Anonym sa...

Vi är väl helt enkelt de tåligare folkslagen?!

(Det är inte fel på din kritik, och inte heller kritik för övrigt).

Skogman.

Anonym sa...

De går bra än så länge att fördöma Europeer av pk maffian.när vi blir mer o mer i miniriotet skrattar pk licka högt då när packen driver me oss.Niklas

dan Åke sa...

hej weine ni som kan göra fotomontagebilder eller läsare också för den delen.
har alltid tyckt reinfeldt ser ut som figuren på försvarets övningstavlor vid stjutbanorna.de hade utvecklat en figur som skulle se så ondskefull ut så det inte skulle ge obehag att öva mot.
sedan får sverige en stasi-minister som förstör sverige med samma utseende!

http://3.bp.blogspot.com/_Thkhu5UveJY/Rg6ojzcjJGI/AAAAAAAAAHo/xYG2Bht_iHE/s1600-h/skjuttavla.jpg

hoppas nån kan photoshop och sedan placera en armehjälm på reinfeldt foto och sedan färga allt grönt och med svarta inslag.

Fosterjordnära sa...

Till stolpslottet högst upp.

Kan de uteblivna reaktionerna på Sasha's judeskämt ha ngt med detta att göra.......?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sasha_Baron_Cohen

Som sagt var: stolpslott!

lasse sa...

Nåja, britter brukar inte vara så snälla mot vare sig tyskar eller österrikare. Vem minns inte John Cleese och hans brutala karaktärsmord av tyskarna i en episod "Farty Towels"?
För att inte tala om britternas aversion mot fransmän som i komedier utmålas som sexfixerade fjolliga grodätare med alkoholproblem.
Det ligger lite i europeisk tradition att kasta en smula skit på varandra och österrikarna tål det säkert.

Ekan sa...

Anonym: Skämten i Borat, som tveklöst tillhör den moderna komikens absoluta toppskikt, 'går' knappast mot judarna som du försöker låta påskina, utan är Sashas försök att få hela västvärlden att framstå som antisemitisk (den värsta formen av rasism). Kritiken riktas således mot vita och deras förmenta diskriminering av judar och inte judarna själva. Denna uppenbara smutskastning till trots är skämten och sketcherna mycket träffsäkra och jag kommer förmodligen fortfarande skratta lika högt när jag sitter på ålderdomshemmet.

X sa...

Ja Sacha Baron Cohen försöker hela tiden fiska fram uttalanden negativa till Judar och få alla att se så "antisemitiska" som möjligt.

dan åke sa...

reinfeldt ser ut som figuren på försvarets övningstavlor vid stjutbanorna. länken blev för bred nytt försök. det finne en bättre tavla med en figur framåtlutade den är exakt reinfeldt men hittade ej bild på!

http://
3.bp.blogspot.com/_Thkhu5UveJY/
Rg6ojzcjJGI/AAAAAAAAAHo/
xYG2Bht_iHE/s1600-h/
skjuttavla.jpg

Johan Björnsson sa...

Den judiske Sacha Cohen Baron har ju själv sagt offentligt att hans mening med Borat-karaktären och dennes "anti-semitism", är ett psykologiskt försök att få folk att associera antisemitism (= kritik mot judisk rasism och makt) med inskränkta bonnläppar i likhet med Borat-karaktären. Effekten han vill uppnå är alltså att han vill att när vanligt folk hör kritik mot judisk makt och judisk rasism, så ska de direkt associera den som uttalar kritiken, till karaktären som Borat utgör (och därmed inte bli intresserad av kritiken).

Fredrik sa...

Nu är han ju i rollen som Borat, om än förvisso kanske lite diskret, en karikatyr av en muslim i sitt utbredda hat och förakt mot judar.

Anonym sa...

Man ska väl inte ta så hårt på allt. Och bokstavligen ta åt sig... Precis som att norrmännen bryr sig om att vi kör historier om att de är tröga...

Anonym sa...

Kan man göra en låt med titeln "blattebanan" utan beskymmer i Sverige? Den befintliga låten svennebanan av Promoe som nyligen fick uppträda i TV4s Nyhetsmorgon samt ständigt spelas på våra radiokanaler går ju obemärkt förbi. Så varför inte prova och se vad som händer.

http://www.youtube.com/watch?v=-xg4nFcmeDo&feature=related

dan åke sa...

johan B: aha! det vore klockrent att göra parodi på pk-indoktrinerade. trots överbevisning på massinvandringens negativa sidor så hittar de på och blundar. hade tv reportrar gjort reportage inne i rosengård hade blivit komiskt med verkligheten synlig bakom reportern som skulle försökt se trygg ut. eller kommunalråd som hyllar mångkulturen medans han själv flyttar till svenneområde

Anonym sa...

skämten i borat som rör judar är inte direkt på judarnas bekostnad utan skall väl snarare driva med "antisemitismen". dock tycker jag dessa politiskt korrekta inslag i borat-filmen, då cohen ska exponera fördomar och rasism i samhället, har väldigt litet komiskt värde. de tjänar mer som en motvikt eller alibi till de egentligt roliga inslagen i filmen då cohen, genom sin karaktär borat, driver med bilden av den närgågne och enfaldige sydlänningen/turken. när det gäller skämtet mot österrike är det i mina ögon totalt harmlöst. det upprörande är inte att hans skämt går ostraffat förbi utan att liknande harmlösa skämt om andra etniska grupper, som tilldelats en "offerstatus", hade utlöst ett ramaskri.
/marcus hbg

badmongo sa...

Dan Åke
Hade du tänkt dig något sådant här?
http://img525.imageshack.us/img525/8539/targetl.jpg

wodinaz sa...

Cohen är, om inte den finaste så i topskiktet, av judesläkt. Judarnas Bernadotte. För inte så länge sedan förvägrades en judinna att gifta sig med en Cohen, eftersom hon inte kunde styrka judiskt 100% rent blod sedan tusentals år tillbaka.

Skämten "mot judarna" som Boratkaraktären producerar, är icke alls mot judarna utan att visa att "antisemitism" är tölpaktigt, efterblivet, fördomsfullt och sådant som Boratliknande filurer ägnar sig åt.

Judar och media är ett särskilt kapitel, jag föreslår att den intresserade börjar hos professor Kevin MacDonald och hans medskribenter på: http://www.theoccidentalobserver.net

Efter att tillräcklig information inhämtats, så lär läsaren inse att det i sanning är skillnad på "folk och folk".

Anonym sa...

Det är altid tillåtet att skämta om "sig själv" (och det vet du nog).
Du klagar (snyftigt) på att européer påhoppas. Och det är dig en särskild sorg att det är det ädla Österrike (som producerat välkända exemplar av ledare) som är målet.
Men du missar att "skytten" också är europé - publicerar bara bilden av honom. Varför? För att han inte ser typiskt "svensk" ut?

Jag fullkomligt sk-ter i hur du förpackar dina fördomar - jag betraktar dem ändå som främlingsfientliga (alternativt rasistiska).
Att du inte RAKRYGGAD står för vad du egentligen är, det är bara ren och skär ynkedom...

Sonny, levande och död

Weine Berg sa...

Sonny: Det är det som är det fina: du får ha dina åsikter och jag får ha mina. Döm mig om du mår bättre av det. Dömer du Ugandas invånare pga av Idi Amin så som du dömer Österrike? Låt mig betvivla detta.

Anonym sa...

Kanske för att vår kultur är mer mogen för den sortens humor som Sacha Cohen förespråkar, eller? Har jag något här?