15 juli, 2009

Så spelar etnicitet roll för fulmedia

Ett ständigt återkommande ämne på denna blogg är fulmedias eviga friserande och ljugande om olika människors etniciteter. En genomgående röd tråd i fulmedias agerande är att etnicitet lyfts fram i två fall: om svenskar kan framställas i dålig dager, till exempel vid brottslighet, eller om invandrare kan framställas i god dager.

I blaskan Norra Skånes artikel Turisterna kan äta lunch – tack vare invandrarna lyckas man med båda. Man skriver att ”lunch på serveringar i Hässleholm har fått en speciell slagsida. Stängt har flera krogar drivna av etniska svenskar, öppet har ägare med invandrarbakgrund”.

Vidare skriver man att ”intressant att konstatera är att de ställen som håller lunchöppet nu i sommar (och övriga tider) nästan undantagslöst har ägare med invandrarbakgrund.”

Så skriver man och bevisar konsekvensen i sin dubbelmoral. Journalister i allmänhet utger sig underförstått för att vara närmast akademiskt insatta i vad som har etnisk grund i handlingar och skeenden. Så även med Per Strandell som har skrivit ovannämnda artikel. Detta genom sättet de använder de pressetiska reglerna som i punkt 10 säger ”framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.”

Av detta kan man dra slutsatsen att det inte saknar betydelse och inte är missaktande att säga att etniciteten har betydelse för restaurangers öppetider under semestertider, och det motsatta; att det saknar betydelse och är missaktande att ange etnicitet när utlänningar gruppvåldtar och förnedrar en svensk flicka.

Det är hursomhelst tydligt att det finns dubbla måttstockar konstruerade och flitigt nyttjade av fulmedia. Agerandet ingår i medieföretagens vilja att styra debatten och opinionsbildningen i en riktning som stämmer med deras egen allmänna viljeriktning. Så mycket för opartiskhet och objektivitet.

För den som har några funderingar angående Norra Skånes artikel kan artikelförfattaren nås på adressen per.strandell@nsk.se.

8 kommentarer:

dan åke sa...

man bör spara alla uttalanden från sverigefientliga, så de inte kan kovända den dag då svenskarna tagit tillbaka sitt land

Zappa sa...

Helt rätt Dan Åke, se bara exemplet med Michael Jackson. Skulle inte förvåna mig om fulmedia agerar på samma sätt om 15 år när svensken är minoritet i Sverige. De kan inte förvänta sig något medlidande från min sida den dagen det är dags för reportrarnas egna barn att tvingas bära slöja.

Anonym sa...

dan åke,
Bra tanke men vem har tid och ork?
Hur var det med liken i garderoben gällande sovjet som fick stöd av vänsterpartister och annat slödder på vänsterkanten i sverige vilka idag sitter som högavlönade inom politik och samhälle och påstår att "detta visste vi inte om, hade ingen aning om att sovjet var en diktatur som hade utrotningsläger, tortyrkammare och dödsstraff för de som stod upp för sin åsikt".
De blev förlåtna och nu är det glömt. Men det kanske vore bra att betala en eller två heltidslöner till någon/några som kan åta sig detta så att det finns dokumenterat i framtiden.
Vad tror du om det?

Elin

Jimmy S. Windeskog sa...

Heder åt Hoa och hans gamla krog Bronco Bar på Sveavägen. En tjej som hånglade med en flata blev utslängda därifrån en av de sista gånger jag var där.

Av svenska vakter skall påtalas, det finns sådana än!

Anonym sa...

Bra att du tar upp detta. Det är viktigt att svenskarna får läsa om händelser från ett ärligt rakryggat håll.

Skogman.

Fosterjordnära sa...

....vart vill man komma med denna artikel? Är det att Sverige stannar utan invandrarkrogar nu igen?

Men som herr Tunc själv säger :"det är inte en fråga om service, det kan ge extra klirr i kassan att ha öppet på sommaren...." En seriös krogägare bör väl ha en god service med stolthet och intresse av en god och nyttig mat för ögonen? Kanske med ett lagom sortiment god dryck med.

Själv bor jag i närheten av en av Sveriges krogtätaste städer, men föredrar att ta med egen picnic under mina semesteraktiviteter. Funkar skitbra! Man slipper att välja mellan kebab, pizza och hamburgare, för det är vad som bjuds, i Sveriges mest krogtätaste stad.
Utöver det känns det ganska bra att inte ge "klirr i kassan" åt de "hårt arbetande" krogägarna!

Anonym sa...

Man matar inte råttor om man vill bli av med dem....?
Svenne kålråt gnyr över alla kulturberikare men hndlar glatt i deras butiker..rimmar dåligt .

Acer

Anonym sa...

Ständigt dessa ungdomsgäng... undrar vad ungdomarna heter, Nisse och Anna kanske??

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_3258935.svd