14 mars, 2007

Med historien som vapen

Gert Gelotte, en journalist i tidens anda, slutar aldrig att förvåna. Att läsa hans texter är som att se ner i en mycket mörk och djup avgrund. Jag har tidigare berört Gelottes ivriga propagandaarbete, men då på grund av hans hyckleri. Han, liksom en absolut majoritet av journalister, redaktörer, politiker och ekonomiska makthavare bosätter sig långt ifrån den ”mångfald” de själva förespråkar. Han är därmed en kaosteoretiker. Han lever inte i det kaos han förespråkar.

Han har tidigare ondgjort sig över att svenskar föredrar att bo i kvarter utan somalier. Att han själv bor i den närmast helsvenska kommunen Lerum tycks han hastigt glömma när han ska moralisera över att folk röstar med fötterna och bosätter sig där de känner sig hemma.

Men nu har han återigen slagit till. Nu mot vår nationella identitet. Historieproffset Gelotte hävdar nämligen på fullt allvar att det inte har funnits någon vikingatid (!). Till stöd för sin ståndpunkt hävdar Gelotte att, eftersom våra förfäder inte visste om att de levde i den tid vi nu kallar vikingatiden, har vikingatiden aldrig funnits. Tydligen måste alltså våra förfäder besitta någon form av förmåga att se in i framtiden för att tillerkännas sin identitet.

”Vikingatiden har aldrig funnits. De människor som levde i Sverige, Danmark och Norge mellan plundringen av klostret på ön Lindisfarne vid Englands Nordsjökust år 793 och norske kungen Harald Hårdrådes nederlag vid Stamford bridge nära York i England år 1066 hade ingen aning om att de levde på vikingatiden.” skriver Gelotte i sin krönika ”Ett ärorikt förflutet?”.

Har Gert Gelotte någonsin funnits? Nja, med hans egen filosofi får vi inte reda på det förrän i framtiden. Morgondagens generationer har av naturliga skäl ännu inte definierat Gelotte. Vi har en spännande tid framför oss.

Men en sak har Gelotte rätt i. Han skriver nämligen att ”historieskrivningen har alltid ett syfte”. Den självklara frågan som då dyker upp hos mig är, vad har då dagens historieskrivning - som nu levande politiker, journalister, historiker och andra sysslar med - för syfte? Den som lever får se.
2 kommentarer:

Engelbrektsson sa...

Gelotte är sannerligen en märklig filur. Hans krönika kanske också kan ses i ljuset av att han är praktiserande katolik, han får ju in en kommentar om hur (de icke-existerande) vikingarna "slaktade" munkar.

Vem har då skrivit denna historia? Jo, kristna, som förutom att överdriva kraftigt inte nämner att kloster-räderna föregicks av ett intensivt, våldsamt och brutalt "missionerande" mot de "barbariska" nordborna.

Jimmy Windeskog sa...

Det ger förmodligen att vi inte existerar heller iom att vi inte vet vilka ord man kommer använda om våra liv om 1000 år.