05 mars, 2008

Dialog med riksdagsledamöterna

Mycket har hänt kring bloggen den senaste tiden. TV4 har anklagat bloggen för att vara islamofobisk under sin Nollrasism-vecka (läs: Nollkritik-vecka). Även Expo har anklagat bloggen för att vara islamofobisk, dvs hysa en irrationell rädsla eller skräck för islam, i sin skrift Kriget mot islam. Här kan en not inflikas till Expo att min rädsla för islam inte alls är särskilt irrationell utan snarare baserad på vår tid och det som sker i världen rörande islam. Det är dags att Expo slutar mobba människor för deras rädsla.

Klüfthärvan har också sin plats i bloggens senare historia. Ett slarvigt användande av en bild på Carolina Klüft, från min sida, ledde till att medieföretagen hängde ut bloggen som rasistisk, främlingsfientlig, invandringsfientlig osv.

Många nya kontakter har också initierats med bloggen. Varje vecka droppar det in en mängd mäjl till bloggen med tips på nyheter eller kommentarer om nyheter. Sånt glädjer då bloggens syfte delvis är just att beröra och mana till reaktion på dagens underliga samhälle.

Glädjande nog har besökarantalet på Rakryggad ökat rejält de senaste 2-3 månaderna. Från att ligga runt 1400 unika besökare per vecka har siffran stigit till 4300 besökare förra veckan. Min gissning är att ökningen består av två delar: rakryggadläsare som sprider bloggadressen till bekanta och obekanta, samt personer som undersöker medieföretagens påstående om bloggen genom att själva besöka sidan istället för att köpa färdigtuggade åsikter. Ju fler som själva får möjlighet att ta ställning, desto bättre.


Också klistermärken med bloggens adress är under uppsegling. Frågeundersökningen har gett en respons högt över förväntan och snart kan förhoppningsvis förslag till klistermärken läggas upp på bloggen.

Den fråga som engagerat störst antal Rakryggadläsare är utan tvekan dialogen med riksdagsledamöterna i maj 2007. Trots att bara en handfull riksdagsledamöter klarade av att skicka ett svar på mina frågor var reaktionerna starka från läsarna. Eftersom så få ledamöter svarade på frågorna är det snart dags att kontakta ledamöterna igen, denna gång med de gamla funderingarna och en del nya. De av medborgarna avlönade ledamöterna har en moralisk skyldighet att svara, anser jag. Vare sig jag eller någon annan vill väl bedriva välgörenhet till dessa och kravlöst skeppa 40 000 kronor, för var och en av de 349 ledamöterna, varje månad? Deras tystnad är inte acceptabel. I skrivande stund håller det nya brevet på att utformas.

Arbetet går ständigt vidare…

5 kommentarer:

Joyo sa...

Tjabba!

En sak att tänka på när du utformar mejlet är att fokusera på att det är MEDBORGARNA, FOLKET och VÄLJARNA som har rätt till ett svar.

Du har ju dina åsikter och kommer inte heller ändra dig (vid det förra utskicket hakade många upp sig på just detta), så det är lika bra att lyfta fram den PUBLIKA aspekten ordentligt. Väljarna vill veta, inte du.

Lycka till!

Weine Berg sa...

Joyo: Bra poäng du har där. Stort tack!

Johan Björnsson sa...

En annan sak Weine: jag vet inte om du skickar snigelpost till var och en av ledamöterna, men om så är fallet, så är det ju lättare/billigare ifall du skickar de 349 breven i ett paket till någon som bor i STHML (du vet ju att jag är jag så att säga, och jag kan åta mig det uppdraget i så fall), som fysiskt lämnar av alla 349 breven till Riksdagshuset.

Men du använder antagligen e-mail antar jag?

Mvh

Johan Björnsson

norrland sa...

att vara islamofob är fullt tillåtet i ett land med åsikts och yttrandefrihet,men det verkar EXPO och andra KGB-kopior inte acceptera,och verkar försöka få folket att tro att det ska vara förbjudet att tycka som man vill,sjukt.

borde starta en islamofob-förening.

Weine Berg sa...

Johan: Jo, det blir mäjl som gäller. Men tack ändå.