04 mars, 2008

Norsk media föregår med gott exempel

En farlig våldtäktsman är efterlyst av polisen. Sin vana trogen skulle media ha censurerat polisens efterlysningbilder. Om det vore i Det Nya Sverige. Men nu skedde efterlysningen av norsk polis - i Norge värnar norska medier mer om folkets trygghet än om brottslingars dito. Därför publicerade norsk media bifogade bilder på den man som är efterlyst för tre våldtäktsförsök sommaren 2007 i centrala Oslo.

Polisen misstänker den efterlyste på skäliga misstankar för tre våldtäktsförsök. Kvinnorna kom undan genom att skrika på hjälp, sparka och slå. Vid ett tillfälle slängde gärningsmannen in en 18-årig kvinna i väggen och hotade henne med kniv. Därefter hotade han henne till livet och försökte våldta henne, men tack vare att en förbipasserande hörde hennes rop tvingades gärningsmannen fly. Ett offer uppger att mannen pratar bra norska, men med viss brytning.

- Hvis han står bak tre voldtektsforsøk er det en betydelig risiko for at han kan slå til igjen. Jeg håper folk som sitter med informasjon tar kontakt med politiet, säger en av de kvinnor som råkat ut för den s.k. mannen.

Skillnaden mellan nysvensk och norsk massmedia är enorm. I Norge fruktar man bevisligen för att förbrytare kan göra människor illa. I Det Nya Sverige fruktar man att folk kan bli förbannade på att förbrytare gör människor illa.

Till Aftonbladet och Expressen: Är publiceringen av foton på efterlysta rasism? Vad tycker ni om att norsk media avstår från att leka mamma och pappa åt läsarna? Har norskarna blivit rasister efter att i åratal fått se vilka brottslingarna är?Intern länk

5 kommentarer:

Fosterjordnära sa...

Jo, det blir ju lättare för folk att kunna hjälpa polisen när man får ett ansikte att utgå ifrån, i stället för en bild som genomgått sencur och vanställts med pixlar.

Svar på din fråga om det är rasism att publicera bilder på misstänkta brottslingar i syfte att skydda allmänheten: Självklart är det rasism! Så länge bilderna inte föreställer etniska norrmän,svenskar,finländare eller andra europeer!

bra Weine!

Jorma sa...

Moder Svea har fått svåra sjukdomar, alla vet vilka men ingen vågar säga det högt!

Anonym sa...

WEINE FOR PRESIDENT

har du fått ngt svar fr AB eller EX om varför dom agerar som dom gör vad gäller publicering av bilder?

mvh

P

Weine Berg sa...

Nej men jag ska troligtvis ta upp kampen med dem angående deras förtal av bloggen så fort svaret på överklagan till PO kommer.

Jocke sa...

"I Norge fruktar man bevisligen för att förbrytare kan göra människor illa. I Det Nya Sverige fruktar man att folk kan bli förbannade på att förbrytare gör människor illa."

Underbar formulering !