04 april, 2008

EXTRA: Metro visar spaningsfoto ocensurerat!

Är det inte underligt hur selektivt vi matas med nyheter? Jag har vid åtskilliga tillfällen tidigare rapporterat hur medieföretagen censurerar signalement i text och pixlar polisens spaningsfoton, och till och med byter hudfärg på personen ifråga – åtminstone när det gäller invandrare.

Den andra måttstocken, den som gäller för svenskar, är av en helt annan skala. Då tycker medieföretagen att det är viktigt att visa foton och publicera namn. Man publicerade namn och foto på Hagamannen, styckmördaren Janne och dubbelmördaren Martin Ragntoft. Men det gjorde man inte på mördaren Ludvig Carlos Danielsson. Han har nämligen fel hudfärg så innan hans bild kunde publiceras var man tvungen att ljusa upp den, samt kraftigt pixelisera hans ljusade foto. Man tror nämligen inte att du klarar av sanningen. Detta har jag skrivit utförligt om tidigare och du kan läsa det här.

I dagens Metro gällde den andra måttstocken. En kvinna är efterlyst för bedrägeri, alltså ett brott som inte ens är ett fysiskt hot mot någon. Metro skriver att hon heter Ingela Jansson och är 27 år. Fotot här intill är samma som Metro publicerade idag. På denna bild har man vare sig pixeliserat brottslingens ansikte eller bytt hudfärg på henne. Jag hoppas dock att polisens uppgifter räcker för att fånga in denna bedragare.

Det var annorlunda när polisen visade ett övervakningsfoto för att fånga en invandrad våldtäktsman. En kvinna hade utsatts för våldtäktsförsök i Örebro natten mellan den 1 och 2 december i en cykeltunnel. Polisen publicerade ett foto som visade kvinnan gåendes på en gångstig. Vid sidan stod en invandrare och tittade på kvinnan. Hans ansikte pixeliserade medieföretagen. Hjälpte det polisens strävan att fånga in honom?

Tänk att vi vuxna människor i upplysningens tid inte anses kunna hantera sanningen? När valde vi att privata företag ska avgöra vad som är lämpligt för oss att veta?

6 kommentarer:

Peter sa...

Humm... Ingela Jansson... tror vi att någon tydlig bild skulle förekommit eller ens namn om det gällde Fatima el Burka? Detta är väl ännu ett sätt att påvisa att minsan, även svenskar begår brott.

modersvea sa...

Tänkte lägga in den artikeln på min blogg..men fick ett annat scoop från metro.
Men absolut hade det varit en kulturberikare hade bilden varit pixlad

Läs på min blogg ansiktsburk.blogspot.com

loke sa...

Fiendemedias ideologi ar kulturmarxism och deras mal ar att utrota sverige och svenskarna.

Dock erkanner nu fienden att svenska folket existerar. Man kan tydligen dela de i sverige varande personerna in i pixlade och opixlade. En demarkation!

Det maste man se som en retratt
for de vedervardiga kraken.

Anonym sa...

Även aftonbladet publicerar ocensurerad bild. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2195274.ab

Marcus sa...

Kolla närmare på mushotet i dagens tidning. Enligt uppgift på Fb ska hela familjen tagit namnet Jansson. Ironiskt nog kan det kanske röra sig om den första opixlade bilden på en kulturberikare fast i svensk skepnad.

Fosterjordnära sa...

Man undrar ju i detta fall om man från medias håll anser att bedrägeri är ett mkt värre brott än mord och därför kommit fram till beslutet att visa upp en ocensurerad bild.

Eller så är det som Weine påstår, att man inte litar på att vuxna människor klarar av att hantera sanningar.

Vi får väl vänta och se vad som händer då det är en person med en mörkare ton på huden som begår bedrägeri gentemot annan, får vi se en opixlad bild, ja då spricker Weines teori.
Själv satsar jag mina pengar på just Weines teori. Kanske dumt att kalla det för Weines teori, men i ett försök att vara så objektiv som möjligt så använder jag iaf ordet teori i detta fall. Ni förstår säkert vad jag menar?!!