15 maj, 2008

Ingen resning för Rakryggad

Pressens Opinionsnämnd ger inte Rakryggad rätt i sitt överklagande av Pressombudsmannens Yrsa Stenius utslag. Pressens Opinionsnämnd (PON) skriver att ”Nämnden gör samma bedömning som PO och finner inte skäl att rikta pressetiskt klander mot tidningen.”

Det hela började med att Rakryggad använde en tecknad bild av Carolina Klüft i ett av många fotomontage på bloggen. Texten löd: ”Svensk, våga säga nej till globaliseringen. Vägra bli en minoritet”. I montaget stod Klüft invirad i svenska flaggan, vilket tolereras i idrottssammanhang. Det framgick aldrig att det var Klüft och det var heller aldrig av vikt vem kvinnan på bilden var.

Av detta skrev Aftonbladet och många andra medieföretag att ”Klüft utnyttjas av högerextrem sajt”. TV4 menade bland annat att Rakryggads Klüftbild var en ”rasistisk annons”. Aftonbladet kallade bilden för ”rasistattack”. Vari rasismen låg förklarade aldrig något av företagen. De gör aldrig det – de bara peststämplar människor.

Rakryggad anmälde således Aftonbladet, TV4, Expressen, GT, Kvällsposten, Svenska Dagbladet, Barometern, Smålands-Posten, Blekinge Läns Tidning, Sundsvalls Tidning och Sveriges Radio till Justitiekanslern (JK). JK valde att inte behandla denna anmälan.

Nästa steg i att få upprättelse var att anmäla Aftonbladet till Pressombudsmannen (PO). PO kom dock fram till att Aftonbladet ”…inte griper sitt omdöme…helt ur luften. De åsikter…[Rakryggad]…ger uttryck för brukar i den allmänna debatten gå under beteckningen högerextrema”. På min fråga vad som gör peststämpeln högerextrem korrekt bara för att den används ofta, stod PO svarslös.

Jag överklagade PO:s beslut till PON och nu har svar alltså kommit. Det är inte fel att kalla Rakryggad för en högerextrem blogg. Bloggen är således inte en samhällsgranskande blogg utan en högerextrem blogg, säger Aftonbladet, Pressombudsmannen och Pressens Opinionsnämnd i kör.

Hela syftet med att medieföretagen stämplar människor som högerextrema är att misstänkliggöra, isolera och frysa ut samhällskritiker. Man agerar unisont och i samförstånd. Man vill omöjliggöra en bred debatt om de stora samhällsproblemen. Man agerar destruktivt och trångsynt. Och ger sig själva rollen som din förmyndare. Men behöver du verkligen någon som talar om för dig vad du ska tycka och tänka – eller klarar du detta själv?

6 kommentarer:

Fosterjordnära sa...

Jag tycker det är skönt med färdgtänkta tankar och fördigtuggad mat!Tack snääääälla Aftonbladet för att ni fins.
Dock har jag saknat Linda Rosingreportagen i de senaste numrena, vad har hon för sej nu för tiii'n?
Urrrrk. Bra kämpat Weine.

Anonym sa...

Sinnessjukt system vi har i Sverige. Men svenska folket blir upplysta för var dag som går och till sist blir trycket för stort även för massmedia.

Stå på dig och kör hårt. Här är iallfall en som står på din sida.

Vinterbadaren sa...

Det landsförrädiska patrasket sitter alla i samma båt.

Upp mot muren med dom djävlarna,ingen nåd kommer att lämnas!

Kämpa På Weine!

z999 sa...

Belinda Olsson skriver idag under rubriken att vi kanske behöver bli tröstade av medierna. Eftersom jag knappast är pluskund hso aftonbladet så vet jag inte vad hon syftar på.

Spitfire sa...

Det var väl att du återvänt Weine...

Det behövs människor som du bakom de seriösa bloggarna, och som tar upp angelägna teman. Ett sådant tema är just den mörkläggande och vänsterstinkande och landsförrädande pressen i Sverige.

Dessutom... PO och PON, kan det bli mer Kalle Anka...?

Det hörs på det osammanhängande snattrandet att, man börjar bli skakis. Man vet förstås att allt fler människor i landet genomskådar deras förehavanden. Då inget annat fungerar, kommer naturligtvis förbudsstämpeln fram.

Den där Stenius...som ville förbjuda bloggarna - och därmed sanningen! Stenius och hennes vänstersnaskare sjunger på sista versen...
Vad är det för likhet mellan Yrsa Stenius/svensk media och greve Dracula?

Svar: ingen tål dagljus!

Jimmy S. Windeskog sa...

"Klart vi vågar ta debatten med rasisterna - vi har ju argumenten. Trollen spricker i solen"