27 april, 2009

EXTRA: Expressen offentliggör etnisk bakgrund på kriminell

Rakryggad har ofta tagit upp kriminalfall där fulmedia försvårat för läsarna att göra sig en bild av det skedda. Ofta hemlighålls eller förvrängs brottslingens etnicitet av fulmedia så till den milda grad att delar av utdömda straff (läs: utvisning) tystas ner för att läsarna inte ska få veta att det är en invandrare som är brottslingen. Patetiskt? Definitivt. Skrämmande förmynderi? Utan tvekan.

Journalister och redaktörer påstår att etnicitet inte ska uppges om det saknar betydelse i fallet. Jag vet inte vem som hittade på denna underliga regel, men jag kan konstatera att journalister sannolikt inte har den akademiska utbildningen inom kultur och etnologi för att ha kompetensen att avgöra vad som har sin grund i en brottslings etniska bakgrund. För övrigt uppger fulmedia ålder på personer utan att det till synes spelar någon roll för nyheten i sig.

Vad kan sägas om detta? Jo, ålder, kön, etnicitet och liknande spelar roll för läsarna oavsett vad journalisterna tycker om detta. De må ha sina paragrafer om vad som ska sägas och inte, vilket de allt som oftast skiter i för visso, men de kan inte ändra på hur människor är funtade.

Till saken. Expressen/Kvällsposten har nu gått ut med etnicitet på ett kriminellt par som torterat och misshandlat sin dotter i flera år. Läsningen är allt annat än angenäm. Men nu kan frågas varför Expressen/Kvällsposten går ut med etniciteten på två brottslingar? Läs och lista ut varför… Expressen/Kvällsposten skriver: ”Monsterföräldrarna på Jylland är äkta ursprungsdanskar sedan generationer. Lene och Jens-Henrik med ett av Danmarks vanligaste efternamn är hatade av hela nationen för tortyren av sin nu 14-åriga dotter…//...en 44-årig äktdansk man och hans 43-åriga äktdanska hustru.”

Journalistens syfte med detta uppger han är, att visa att dessa brottslingars dåd inte ”spiller över” på deras kultur och landsmän. Men det är ju inte det det handlar om. Det är en förutfattad mening att läsarna inte kan skilja på folk och individer. En fördom som många journalister dras med. Och de ser sig själva som något bättre än läsarna för de kan minsann hålla isär individer och folk.

När får vi läsa följande i Expressen/Kvällsposten? ”Monsterföräldrarna på Jylland är äkta ursprungsirakier sedan generationer. Aasera och Farrah med ett av Iraks vanligaste efternamn är hatade av hela nationen för tortyren av sin nu 14-åriga dotter.”

Journalistens attityd är ett klockrent exempel på journalistkårens generella uppdelning av människor i ”vi och dom”. ”Vi” är journalisterna och deras chefer som vet bättre än de flesta. ”Dom” är vi läsare som utan moralisk ledning hänfaller åt ohämmade vanföreställningar och aggressioner. Vi är flocken som inte känner några gränser och som därför behöver en fast hand. Jag kan inte tala för alla er rakryggad-läsare, men själv är jag kapabel att skapa mig en egen bild utan förmynderi. En bild som jag nyanserar efterhand som ny information inkommer. Däremot har jag en fördom om att ni som läser Rakryggad också klarar av detta.

”Fördom” är ju trots allt inget annat än en synonym för ”teori”. Därför blir det ganska tragikomiskt när vissa människor säger sig kämpa mot fördomar…

För övrigt önskar jag Lene och Jens-Henrik ett riktigt helvete.

12 kommentarer:

Stig sa...

Fruktansvärt att sådan grotesk sadism kan pågå i så många år utan att det uppdagas i tid. "Straffet" fem månaders fängelse är ju rena rama kränkningen mot den i åratal misshandlade flickan. Men även danska folket tycks ju också - med all rätt - känna sig kränkta av att leva i en sådan (o)rättsstat.
Men vad i herrans namn var detta: "Det är lätt att föreställa sig hur reaktionerna skulle varit om familjen haft ett
arabiskklingande namn..."
Den där dyngspridar-journalisten Lars Klint på Expressen är en riktigt äcklig fähund som använder den stackars flickans hemska öde för att sprida sitt blandkulturella budskap. Han måtte dessutom vara empatistörd för det man reagerar på är ju att ett stackars försvarslöst barn utsatts för dylik tortyr, men inte Lars Klint. Han tänker i första hand på arabiska invandrare.
Fy fan, jag mår illa!

Anonym sa...

Därför fortsätter vi att jaga och avslöja journalistpacket.
Det är vår plikt.
Detta pack har gjort och gör så mycket ont. De skadar andra utan att de ställ till svars.
De hjärntvättar och sprider sina privata uppfattningar och lögner.
Sådant måste alltid motarbetas.
Kartlägg enskilda journalister.
Undersök deras bakgrund. Deras ev. klammeri med rättsväsendet.
Har de varit inblandade i hustrumisshandel? Våldtagit? Hotat.....
När de förstår att vi är aktiva och granskande blir de rädda.
De blir försiktiga och förstår att påhopp på oliktänkande kan stå dem dyrt.
De får mao ta ansvar för vad de skriver.
Vi måste jaga dessa fähundar.
Lycka till med jakten! FKR!

Anonym sa...

Mycket bra text. De flesta svenskar (tror jag) tycker och tänker precis som dig. Måste också påpeka att din nya bild "Vill du avinstallera det månkulturella samhället?" är extremt rolig och bra!

xxx

Anonym sa...

om nu skulle hålla med tidningarna om att etnicitet inte spelar någon roll så varför skriva ut vilket straff som kan väntas ? jag menar dom skriver ju "halva" straffet tex 2 års fängelse .. men dom glömmer ju utvisningen! ja då fattar ju folk att det är imigranter.. men varför skriva ut straffskalan alls då? varför är fängelsetiden viktig men inte utvisningen?

Robban

Annemi sa...

Skrämmande tider vi är i och på god väg mot! Finns det ingen som granskar kvällstidningens skrifter, innan de går i tryck, eller de som skriver dem? Journalisterna kanske skriver journaliteten, när det är nordiska kriminella, för att "jämna ut" den höga siffran på kriminella brott som begås av de "Nya svenskarna" ? Hur många monsterföräldrar finns det bland dem? Det står nog skrivet i stjärnorna!! A-M

Robin Shadowes sa...

Etnicitet är tydligen bara "relevant" om förövarna är av nordeuropeiskt ursprung. Jag skriver nordeuropeiskt och inte nordiskt, för även mörderskan Schirrer slapp ju igenom filtret. Hade det istället gällt en "tyska" så hade det varit en helt annan historia. Då hade mörkningen satt in direkt och vi hade inte fått reda på hennes ideentitet ens efter rättegången. Här är man bara intresserad av att sätta dit svenskar, inte "svenskar" för dom är untouchables. Det är fullständigt vidrigt att journalister och redaktörer tar sig friheten att vara så pass subjektiva. Precis som FN granskar kommun efter kommun i landet borde man granska journalist efter journalist på liknande vis.

Anonym sa...

Under rubriken "13 åtalas i stor knarkhärva" meddelar min länstidning att:

"De åtalade är tre män från Malmö, 29, 28 respektive 28 år, två män från Sölvesborg, 24 respektive 26 år, fyra män och en kvinna från Ronneby, 30, 21, 41, 21 respektive 44 år, två män från Karlskrona, båda 50 år, samt en 28-årig man från Vanlöse i Danmark."

Min "fråga" om det således rör sig om 12 svenskar och en utlänning, där utlänningarna till 100% är danskar tas EJ in som kommentar !

Tjalle

Anonym sa...

Hej Weine!
Ville bara säga att jag följer din blogg sedan en tid tillbaka... Den här senaste artikeln var en riktigt bra tankeställare:-)
Artiklarna blir riktigt bra när man "pratar" i liknelser eller som i det här fallet "motsatser". ”Monsterföräldrarna på Jylland är äkta ursprungsirakier... Den var bra!

Anonym sa...

Saxat ifrån svenskmaffia.se:

BSK-män fälls för bomb
Ahad Abadi, 25, och Ashkan Abedi, 24, från Malmö förklaras av Vänersborgs tingsrätt skyldiga till bombattentatet mot åklagare Barbro Jönssons bostad hösten 2007. Bägge döms till 3,5 års fängelse för hot mot tjänsteman och allmänfarlig ödeläggelse. Barndomskamraterna Abadi och Abedi ska även ersätta Barbro Jönsson med drygt 150 000 kronor.Domstolen går på samma linje som åklagare och menar att dådet högst troligt beodrats av ledande personer inom den kriminella grupperingen Brödraskapet Wolfpack. En omständighet som styrker detta är att Ashkan Abedi upptogs som fullvärdig medlem och Ahad Abadi som hangaround efter dådet. Vem anstiftaren skulle vara har polisen dock ännu inte kunnat säga.Ahad Abadi, som nu lämnat organisationen, medgav under rättegången att han varit på brottsplatsen. Han pekade även ut Ashkan Abedi som den som apterade sprängmedlet. Trots detta ansåg rätten inte att han hade rätt till ett kortare straff än Ashkan Abedi.Domen väntas överklagas.

carl sa...

har sagt upp tidningsprenumeration och slängt ut tv´n. äntligen är man fri från nonsens och indoktrinering. De nyheter man behöver för att följa med i fikarastsnacket kan vi höra helt licensfritt på Stasi Radio P1 16.45 och 17.45.

Nu finns tid till Pizzabakning, ångmaskinbygget, ändra i trädgården,fixa vårfest, hjälpa till me läxläsandet, dygnet har helt plötsligt får 48 timmar.
man kan streamá ner tv från webben licensfritt än så länge!

Mikael sa...

En bidragande anledning till detta förmynderi med att dölja etnicitet tror jag är de händelser som utspelade sig under tidigt 90-tal. En ekonomisk kris slog till av full kraft och arbetslösheten steg kraftigt. Samtidigt som detta stod det väldigt mycket i media om det nya partiet Ny Demokrati. Och deras uttalanden hamnade ofta på löpsedlarna, bland annat deras invandringskritiska, "främlingsfientliga", uttalanden. Vid denna tid var det några galningar runt om i landet som slängde brandbomber mot flyktingförläggningar och en ännu större galning som kallades för "lasermannen" som sköt mot personer med utländskt utseende. En vanlig analys är att lasermannen och brandbombskastarna blev inspirerade av Ny Demokratis "främlingsfientliga" uttalanden. Media har ångrat sig i efterhand och tyckt att man borde ha censurerat eller åtminstone bemött och granskat Ny Demokrati hårdare. Efter detta har man "lärt sig läxan" och censurerar regelmässigt så mycket man kan i material som skulle kunna leda till invandringskritiska åsikter, bland annat så censurerar man gärningsmäns etnicitet.

nisse sa...

From nu så "vet" vi att om det inte står härkomst på förövarne/na i pk-media så är det utlänningar...