28 april, 2009

UNT anmäls till Pressombudsmannen (PO)

(Nedan publicerar jag ett utkast till min PO-anmälan av UNT för deras förtal av mig och min blogg. Själva anmälan skickades in 090429 och är nästan identisk med utkastet sånär som på något kommatecken.)

I artikeln SD - två klick från nazismen (publicerad 090414) i Upsala Nya Tidning förtalas jag som person. Även min samhällsblogg Rakryggad förtalas. Detta ska jag påvisa nedan.

I artikelns sjunde och åttonde stycke [bilaga 1] skriver UNT följande:

En av Patrik Ohlssons många länkar går till sajten Rakryggad. Bakom denna står Weine Berg, en extremt invandrarfientlig före detta Sverigedemokrat. Många Sverigedemokrater trivs gott i hans sällskap. Enligt Tommy Funebos Objektiv SD-blogg skrev SD i Göteborg om Rakryggad 2007: "Vi rekommenderar att besöka bloggaren Rakryggad, en partipolitisk obunden bloggare från Mölndal som dock står Sverigedemokraterna ideologiskt mycket nära.


Bloggen är behäftad med grovt islamofobiska och gravt invandrarfientliga fotomontage, säger att "Alla (h) ska ut", och att vi hade kunnat klara oss utan Zlatan om vi sluppit 1,5 miljoner immigranter - "1 Zlatan" var inte "värt det"...

Artikeln påstår således att jag som person är ”extremt invandrarfientlig”. Jag har redan bett UNT motivera denna grova anklagelse, men svaret har uteblivit. Vad gör mig till extremt fientlig mot invandrare? Det enda de kan ha som källa är min blogg
www.rakryggad.blogspot.com. Men där uttrycker jag inte en generell fientlighet mot invandrare. På min blogg vänder jag mig mot politikers, företagares och journalisters maktmissbruk. I de fall jag vänt mig mot personer med invandrarbakgrund har det skett när personen ifråga begått kriminella handlingar, t ex våldtäkt, mord, rån, misshandel etc. Jag har även vänt mig mot svenska kriminella personer, men ändå har jag aldrig kallats för svenskfientlig. Därmed faller UNT:s påstående om att jag är extremt invandrarfientlig. UNT:s agerande är klandervärt i synnerhet som de hänger ut mig med namn, men inte ger mig möjligheten att bemöta anklagelserna.

UNT förtalar även min samhällsblogg Rakryggad (
www.rakryggad.blogspot.com). UNT kallar den grovt islamofobisk och gravt invandrarfientlig. Inte heller dessa anklagelser har UNT motiverat. Vad gäller anklagelsen om grov islamofobi har bloggen i sitt brev till UNT förklarat att bloggens farhågor för islam inte beror på någon fobi, som ju är en sjuklig rädsla eller skräck, för islam. Farhågorna för islam grundar sig på de krig, extrema regimer, terrorattentat och övergrepp som begås över hela världen i islams namn. Det är en legitim rädsla bloggen hyser, inte en ogrundad villfarelse. Därför faller UNT:s påstående även i detta fall.

Vad gäller anklagelsen om ”grav invandrarfientlighet” hänvisar man till ett av bloggens många fotomontage [bilaga 2]. På montaget ses Zlatan Ibrahimovich i förgrunden och brinnande byggnader i bakgrunden. Texten lyder:

”1 500 000 immigranter – 1 Zlatan. Var det värt det?”

Montagets budskap är att, det positiva som Sverige har fått med den enorma invandringen de tre senaste decennierna inte uppväger det negativa vi har fått i form av kriminalitet, fundamentalism, otrygghet och undanträngning på arbets- och bostadsmarknaden. Bloggen har aldrig heller vänt sig mot invandring generellt. Och om så vore betyder inte det att jag ens är invandringsfientlig. Man är ju t ex inte fientlig mot sina grannar bara för att man inte vill att de ska flytta in hos sig. Tvärtom har jag på min blogg flera gånger förordat traditionell invandring före nuvarande globala massinvandring. Nedan bifogar jag utdrag ur inlägg där jag klargjort detta ställningstagande.

”Däremot förespråkar jag traditionell invandring istället för dagens interkontinentala massinvandring. En liten invandring från närstående länder har mycket bättre förutsättningar att gynna båda parter än dagens enorma invandring från hela världen.” [ur inlägget
Svar till Jan Lindholm (mp), bilaga 3]

”Jag tycker också du gör det enkelt för dig när du blandar ihop den traditionella invandringen med dagens vansinnespolitik. Med traditionell invandring kommer människor från närstående länder i ringa omfattning vilket gav ett utbyte åt båda hållen. Dagens massinvandring ger inget ömsesidigt utbyte utan består av politikers och medieföretags krav på svenskarna att de ska anpassa sig, och krav från immigranterna att få leva som de alltid har gjort.” [ur inlägget
Svar till Lennart Pettersson (c), bilaga 4]

”Som lärare måste du ju inse att en liten invandring från närstående folk är bättre för de båda parterna än en stor invandring från väsentligt olika folk?” [ur inlägget Dialog med läraren, bilaga 5]

”Jag högaktar världens mångfald av kulturer och folk och anser därför att massinvandring är destruktivt för dessa. Jag förespråkar traditionell invandring istället för massinvandring.” [ur inlägget Det kom ett brev…, bilaga 6]

”På det viset var traditionell invandring, dvs. en liten invandring från närstående länder mycket mer givande för båda parter än dagens interkontinentala massinvandring. Det som ni politiker gör idag, är att bygga sociala bomber som med säkerhet kommer att brisera i framtiden.” [ur inlägget Öppet brev till riksdagen, andra omgången, bilaga 7]

I min anmälan har jag klargjort dels att UNT far med lögner om mig som person och även om min icke-anonyma samhällsblogg, och dels att jag inte har beretts möjligheten att bemöta anklagelserna. Detta är klandervärt och UNT måste anses skyldiga till att publicera en dementi, samt ge mig möjligheten att försvara mig på så vis att det når samma läsekrets som UNT:s förtal.

Med vänliga hälsningar,
Weine Berg.Källor:
SD – Två klick från nazismen
http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=25-AV_ID=892434,00.html

Svar till Jan Lindholm (mp)
http://rakryggad.blogspot.com/2008/05/svar-till-jan-lindholm-mp.html

Svar till Lennart Pettersson (c)
http://rakryggad.blogspot.com/2008/05/svar-till-lennart-pettersson-c.html

Dialog med läraren
http://rakryggad.blogspot.com/2008/04/dialog-med-lraren.html

Det kom ett brev…
http://rakryggad.blogspot.com/2006/02/det-kom-ett-brev.html

Öppet brev till riksdagen, andra omgången
http://rakryggad.blogspot.com/2008/05/ppet-brev-till-riksdagen-andra-omgngen.html

Fotomontage Var det värt det?
http://2.bp.blogspot.com/_HwLXlJ0MtbQ/SXqufZEQlRI/AAAAAAAACwE/iQEJwSQUXh8/S1600-R/Var-det-v%C3%A4rt-det2b.jpg

20 kommentarer:

Danne sa...

Kommer sitta och hålla tummarna för dig Weine, hoppas att det löser sig.

Skulle vara himla skönt om UNT fick på käften ordentligt.


Tack för ett bra arbete hur som helst.


Hälsningar från Karlstad

J sa...

Härligt att se W! Ge dem vad de tål!

Anders Jansson sa...

De "tre vise männen o kvinnan" i UNT:s ledarlogg, kommer med associationer och insinuationer beträffande samhällskritiker som helt saknar verklighetsförankring.

Man ljuger medvetet sina läsare rakt upp i ansiktet, i sin opinionsbildande iver. Dags att någon säger ifrån! Bra jobbat Weine!

Fosterjordnära sa...

Med hopp om att detta ger utdelning ,med hopp om tecken på lyhördhet från berörd myndighet ,men misströstan om att det allt som oftast visar sej verkanslöst med vädjan om upprättelse då man är av samhällskritisk karaktär. Men för bövelen ,du har givetvis ett massivt stöd hos oss bloggsympatisörer och jag tror jag talar för samtliga som regelbundet följer Rakryggad att vi önskar Dig lycka till. På alla fronter!

Anonym sa...

Bra jobbat Weine!
Detta borde UNT publicera....=)

/Dr. Sverige

Carl sa...

Braaaa Weine! jag skall skapa en likadan blogg, till heder inför dig. men hur gör jag? man skall välja wordpress men är krånligt. om 1000 och åter 1000 tals Svenskar driver liknande bloggar många som hjälps åt blir vi starka

Anonym sa...

Ska bli väldigt spännande att följa din anmälan! Ser fram emot fortsättningen av detta...
Får om inte annat hoppas att det sätter fart på debatten och att vi alla hjälps åt att tipsa/länka vidare till din hemsida.
Keep up the good work:-) /DT

Robin Shadowes sa...

Bara buss på dom jäklarna! Dom har sått draksådd och förtjänar skörda därefter.

Anonym sa...

Underbart!

Hälsningar från skåne

Bosse sa...

Så faktabaserat, så genomtänkt, så sakligt, så beundransvärt retoriskt och så förbannat bra! All heder åt dig Weine och lycka till i den vidare processen!

Ska bli intressant att se om UNT har rätten att oemotsagt och ogrundat kalla vem som helst för vad som helst? Nånting som annars mest är förknippat med totalitära och diktatoriska regimer med statskontrollerad media.

Anonym sa...

det kommer väl bli som vanligt! eftersom rakryggad inte lovordar det nya sverige så är bloggen automatiskt högerextrem!
alltså är det redan avgjort!

Robban

Anonym sa...

Hej Weine!
Jag beundrar din kamp.
Din vilja att avslöja lögner och orättvisor.
Sådant tar på krafterna.
Men den som bär på sanningen måste kämpa mot lögnerna och falskheten.
Alla borde göra så-men så är det tyvärr inte. Det är bara ett fåtal

som utan egoistiska syften engagerar sig.
Tyvärr.

Vi drivs av en inre vilja -ett patos.
En vilja för bla ett bättre samhälle. Lycka till. FKR!

Anonym sa...

Starkt jobbat Weine,
håller alla tummar för dig.

Robb@n

Anonym sa...

Jag hoppas dom tar till sig vad du skriver, om inte bevisar det bara deras partiskhet! Mycket bra formulerat./truck

Anonym sa...

Alltid lika intressant att läsa din blogg, keep up the fight!

Anonym sa...

vilken överkörning..... : )

Heja Weine

Anonym sa...

Härligt att se att det du hotade med verkligen tas upp! Fortsätt kampen så ska vi se att det ger "utdelning" tillslut.
Men mindre härligt är ju iochförsig det maktmissbruk som massmedierna använder. Stackars medelsvensson som bara läser Aftonbladet och Expressen.
Jag är verkligen glad att jag hittat hit!

Jan Nilsson sa...

Hurra Weine och lycka till med dein kampf.

Att du bara säger sanningen måste väl ändå vara uppenbart för alla och att det sedan endast är en fraktion av sanningen du visar fram spelar ingen roll då det endast är sanningen och inget annat än sanningnen.

Än en gång lycka till med dien kampf.

Mvh

Jan Nilsson

Jacco sa...

välformulerat. hoppas det kostar skjortan för journalisterna

Anonym sa...

Bra jobbat Weine. Nar fallet ar avklarat i domstol i framtiden sa hoppas jag kunna se Weine som Chefredaktor och ny agare av UNT. De borde vara oroliga pa UNT.

I vantas pa domen borde du gora en ny logga som visar dig pa UNT forstasida med en rubrik som beskriver dig som ny agare till blaskan. : )))))

peter a