08 januari, 2008

EXTRA: Tidning går ut med signalement på rånare!

Strax före nyår rånades butiken Videomix på Eriksgatan i Landskrona.

— Vi har bra signalement och bra vittnesuppgifter, säger Anders Nilsson på polisens länskommunikationscentral.

De båda rånarna var beväpnade med kniv och pistol, rapporterar Helsingborgs Dagblad (HD). Inte nog med detta. HD rapporterar även om rånarnas signalement. Man skriver: ”Den ene mannen, som bar kniv, är kraftigt byggd och tros vara runt 150 centimeter lång. Den andre, som var beväpnad med pistol, är smal, cirka 190 centimeter lång och blond. Rånarna beskrivs vara unga och bar mörka kläder med vita inslag.”

Man kan fundera på varför det nu var viktigt att publicera signalement som sträcker sig längre än färg på jackan och kroppslängd? Nej, vi behöver inte fundera särskilt länge. För en gångs skull kunde massmedia använda adjektivet blond, ett bärande fundament i sinnebilden av en svensk. Det måste ha varit en underbar dag för HD. Man måste ha tjoat av lycka på redaktionen när man såg att åtminstone den ene brottslingen inte var vare sig arab eller afrikan. Äntligen kunde man slå rasistiska svenssons på fingrarna som tror att invandrare begår brott!

En andra fundering är naturligtvis om HD återger alla detaljer av det som polisen anger som bra signalement? Ett telefonsamtal till polisen i Landskrona torde klargöra detta relativt snabbt.

Och vad säga om rånarna? Ja, det är alltid beklagligt när en frisk människa inte kan sköta ett jobb för att klara sin inkomst. Men i Sverige är det hög utdelning och låg risk att råna och stjäla, vilket människor med svaga karaktärer naturligtvis nappar på.

För mer ingående bevakning av hur det urartar i Landskrona rekommenderas den utmärkta bloggen Landskroniten, där jag fick vittring på ovannämnda nyhet.

Interna länkar
Metro skriver ut etnicitet på brottsling
Massmedia släpper signalement på våldsman
Expressen går ut med signalement på brottsling
Inget signalement om Sydsvenskan får bestämma
Aftonbladet lägger ut spaningsbild – med den misstänkte censurerad

6 kommentarer:

Greven sa...

Mycket bra skrivit!

Anonym sa...

Ett litet stalltips.
Vad sägs om en blonderad arab??
Den korta lilla tuffingen om hela 150cm måste troligen vara skallig eller mörkhårig, månde vätepeoxiden tagit slut?

Anonym sa...

Tjenare!

Tycker att din blogg Rakryggad är bland den bästa sidan som finns på nätet som tar upp dessa sorters frågor och händelser... Skickar här 2 länkar med två överfall på kvinnor på 2 dagar här i Skellefteå. Kanske nått att ta med?http://www.norran.se/artikel.php?id=7317841&avdelning_1=102&avdelning_2=0

http://www.norran.se/artikel.php?id=7318327&avdelning_1=102&avdelning_2=0

Göran olsson sa...

Kan han haft blond peruk?

Fosterjordnära sa...

.........vinterbadaren! Den korte tuffingen kan likväl vara "den blondes" fru?!

Kan oxo vara vilken rapneger som helst. Inget ovanligt med blonderingar där inte.

Sverige fritt är ett lösen för svensken.

Weine Berg sa...

Greven och Anonym: Tackar!