21 september, 2008

Tillbakablick: Motsatsernas ordkonstnärer

Artikeln Motsatsernas ordkonstnärer publicerades på bloggen den 18 maj i år men är väl värd att läsas igen då den har samma aktualitet. Håll till godo.

En bärande idé med propagandan i George Orwells klassiker ”1984” var att folket genom ständig upprepning skulle anamma nya definitioner av ord. Frihet är slaveri, fred är krig osv. Så fungerar även dagens samhälle, även om dagens samhälle inte är ett uttalat fascistiskt sådant. Man måste läsa mellan raderna för att förstå detta. Några av de ord man omdefinierat tänkte jag gå igenom idag.Det första och mest grundläggande är ordet demokrati. Demokrati betyder folkstyre. Folket ska styra, med andra ord. I modern tid har det fått betydelsen lika rösträtt, att det finns olika alternativ att välja mellan i valtider, att få yttra sig utan att riskera repressalier osv. Numera har man ändrat även detta. Man säger sig försvara demokratin genom att inskränka den. T ex vill man inte ”legitimera” de som man anser vill inskränka demokratin. Man kallar också vanligt folks, för makten motstridiga, åsikter för ”vardagsrasism” och ”smygrasism”. Man har dock aldrig lyckats belägga denna utbredda rasism, men det är helt accepterat att prata om den som om den faktiskt finns.


Demokrati har följaktligen fått innebörden att ett fåtal utvalda får definiera samhället och det som pågår i detta. Demokrati är således numera inte folkstyre, utan ett fåtal utvaldas styre. Det var sannolikt ganska länge sedan makten i Sverige var så rädda för ord och åsikter, som man är idag.


Grunden för att omdefiniera olika begrepp är ett desperat försök att moraliskt motivera sitt diktat. Folk får ha åsikter om skolpolitiken utan att man anklagas hata elever och lärare och man får ha åsikter om äldreomsorgen utan att man påstås vara fientlig mot pensionärerna. Man får även diskutera kostnaderna för denna politik utan att man får höra det imbecilla argumentet att ”spelar det nån roll om man är pensionär eller inte?”. Jämför detta med diskussioner om invandringens kostnader och argumentet ”spelar det nån roll om man är invandrare eller inte?”. Och naturligtvis hatar man invandrare om man inte gillar regeringens invandringspolitik… Att anklaga den som har en annorlunda åsikt för detta är bara ett sätt att inte behöva försvara sina egna åsikter. De döljer sina händer genom att kasta sten.


En nyligen uppdykande motsatsernas ordkonstnärer är MUF med sin nya kampanj ”Jag älskar SWE” (läs här och där). Man säger sig älska Sverige samtidigt som man säger att Sverige inte finns. Man säger sig också vara för mångfaldsnationalism samtidigt som man säger att svensk kultur är att blanda svensk kultur med andra kulturer. Man säger sig också vilja definiera alla människor i Sverige som svenskar. Vad nu det ska tjäna för nåt syfte. Och trots att man säger sig älska Sverige rackar man ner på svenskarna som aldrig förr. Vi sägs bara vara kapabla att skapa ett ”pytteland knappt värt att ta på allvar”, vi är ”enfald” och vår kultur duger inte om den inte blandas med andra.


En annan definition är flykting. Alla som söker asyl i Sverige blir kallade flyktingar, redan innan asylutredningen ens påbörjats. Och de som gömmer sig undan avvisning efter att ha blivit bevisade inte vara flyktingar, döps om till ”gömda flyktingar”. Det senaste tillskottet är ”papperslösa flyktingar” vilket tycks vara exporterat från USA där man kallar de olagliga invandrarna för ”undocumented”. I sammanhanget är detta samma som om man skulle kalla våldtäktsmän för ”otillfredsställda män”. Att kalla någon för flykting, som inte är det, är ett hån mot verkliga flyktingar. Att hjälpa någon som inte behöver hjälp är inte solidaritet utan något helt annat.En annan term är ”svensk”. Det finns en viss hysteri med att kalla människor svenskar, som om man inte bejakar deras lika värde om man inte gör detta. Men varför ska irakier, somalier, danskar etc skämmas för vilka de är? Varför måste man kalla dem svenskar om de har svenskt medborgarskap? Alla har rätt till sin identitet och det är inget fel i att vara icke-svensk. Inte kallar vi apelsiner för äpplen? En kalv som föds i ett stall är fortfarande en kalv, inte ett föl. Att kalla den föl är att säga att det är fel att vara kalv. När ska alla dessa ordlekar sluta? Klarspråk skulle alla må bättre av och kanske skulle vi kunna diskutera och till och med lösa en del av problemen i samhället?

4 kommentarer:

carl sa...

Allvarligt! Hur kommer rösträkningen gå till till EU valet 2009 och riksdagsvalet 2010. jag misstänker att Allians och Sossar kommer mygla undan Sverigedemokrat och Nationaldemokrat röstsedlar.personal från SD och ND bör närvara vid hanteringen av valurnor och rösträkning.

Med tanke på hur illa och panik artat etablerade partier beter sig bara för att få behålla makten. Svenska folket får inte längre rösta när det är uppenbart att valresultaten kommer bli “fel”, som i EU-fördraget fick bara Irland rösta.
en förnyad och mer öppen rösträkningsorganisation behövs absolut. man hör ju ständigt om fusk från andra länders val, även demokratier som USA.
Alla förstår vid det här laget att SD kommer röstas in i Riksdagen och det vill nog inte makteliten att Svenska folket skall få säga sitt…….

alltså hoppas du och andra insatta kommer ge ett bra och utförligt svar om valomröstning. Det behöver inte avslöjas om det finns en plan för hur ett ärligt val skall utföras, men bara för att gå ut och lungna och inte Svenska folket skall känna sig uppgivna.
många känner att politiker inte bryr sig om väljarna därför slösar nog många bort sin röst på Sossarna för alla vet att alternativet Alliansen sabbar när de får chansen vart 15:de år.
Nu finns för första gången sedan 20-talet (nuvarande sossar har inget gemensamt med arbetarpartiet Socialdemokraterna som runnit ut i sanden och nu istället styrs av cynisk maktelit) en parti som på nytt är framväxt ut folkets ställningstagande för en bättre tillvaro - Sverigedemokraterna. Nationaldemokrater och Sverigedemokrater borde sluta kriga och stödja istället. skulle bli bättre genomslag med information till medelsvensson som ännu inte hittat fria bloggar på nätet. hur skall man nå äldre och även stressade barnfamiljer som bara har tillgång till tv och radio??

Detta kommer bli historiskt val ett Slags: Svenska befrielse valet år 2010!

Christer Johansson sa...

Jag tycker vi skall införa de där dagliga, obligatoriska hatminuterna framför telescreenen!

Vad vi skall hata? Ja... det säger sig väl självt!

Anonym sa...

Lyckas makten "fuska bort SD" som Carl ovan säger så innebär det att
makten sår Draksådd - och det står
skrivet i livets bok att den eller dom som sår draksådd förr eller senare skördar storm".

Anonym sa...

Magten frygter andre med magt.
En ikke repræsenteret magtfaktor er for styret/magten både godt og dårligt. Godt fordi anden magts repræsentation og blotte eksistens dermed kan overses og ignoreres i vid udstrækning. Dårlig fordi en masse påvirkes af modstandens mod magtens blotte eksistens.
Peter Buch